maskinentreprenoren logo

Teknik

Rekord när elektrisk transportbil drog 50-tons bandgrävare

Det helelektriska fordonet från Iveco (Iveco edayly) har fått plats i Guiness rekordbok för att bland annat ha lyckats transportera en bandgrävare på 50 ton.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Här slås ett världsrekod för elbilar. Det är tryck i transportbilen från Iveco helt klart. Foto: Iveco/Pressbild

Standardfordonet Iveco edayly har genom att bogsera 153,58 ton (inkusive bandgrävaren) lyckades överträffa ett rekord som sattes av fyrhjulsdrivna elbilar tidigare, Iveco:s 140 kW bakhjulsdrivna drivlina med ett vridmoment på 400 Nm, visade sig vara starkare. Allt är såklart ett marknadsföringsjippo för att sätta elbilarna på kartan.

Transportbilen kopplades samman med IVECO X-Way som är särskilt konstruerat för att flytta stora laster på upp till 150 ton. Lastbilens släpvagn lastades med en grävmaskin som vägde över 50 ton, med tillägg av ytterligare sju tons ballast. En fullastad IVECO X-Way 8x4 tippbil kopplades sedan till Stratorns släpvagn innan ett terränggående brandfordon avslutade det 153 ton tunga ekipaget.

När transportbilen satte sig i rörelse körde den med stadig hastighet längs en 30 meter lång banan och korsade mållinjen framför kontrollanterna från Guinness rekordbok för att göra anspråk på sitt rekord. Transportbilens ”hi-power”-läge – som är standardutrustning på alla elbilar av den här typen – användes under bogseringen, som ger den helelektriska transportbilen den extra kraft som krävdes.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer