maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Rekordfå konkurser i byggbranschen

Konkurser bland svenska företag fortsätter att ligga på de lägsta nivåerna på tio år. Enligt färsk statistik från UC har antalet konkurser under första halvåret 2022 störtdykt inom åtta av tio av de branscher som ingår i UCs statistik. Bygg håller fanan högt.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Än tuffar det på. Ovanligt få konkurser i byggbranschen fram till nu. Men bedömare menar att det är troligt att detta kommer att förändras de kommande månaderna på grund av mycket höga kostnader för branschen. Foto: ME

Trots skenande inflation och besked om dubbelhöjning av styrräntan är konkurserna på de lägsta nivåerna på tio år, sett till årets sex första månader. I jämförelse med samma period under 2013 har konkurserna totalt sett minskat med 21 procent.

I jämförelse med juni i fjol har konkurserna minskat med 14 procent. Under juni 2021 var antalet konkurser 654, i år var antalet 562.

- Den positiva utvecklingen inom byggindustrin känner vi igen sedan tidigare, det är en bransch som det gått bra för länge och som inte heller påverkades särskilt negativt av pandemin. Konjunkturbarometern visar dessutom på en optimism inför framtiden inom branschen och man anställer ny personal. Men troligtvis kommer ökade bränslekostnader, materialbrist och inte minst ökade räntor komma ikapp även byggindustrin, Johanna Blomé, som är ekonom på UC

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer