maskinentreprenoren logo

Krönika

Riktiga människor bakom siffrorna

Lästid:  0 min

article

Nu verkar arbetsgivare och fackföreningar i byggbranschen inte bara vara överens om att det finns farligt många oseriösa aktörer i branschen, utan också att man gemensamt måste göra något för att sätta stopp för det.

Bra. Företaget Ansvar Säkerhet som är specialist inom granskning av socialt ansvar, arbetslivskriminalitet och kontroll av arbetsrättsliga villkor, har nyligen presenterat sin årliga rapport:

Ansvar Säkerhet undersöker nästan enbart på de stora projekten som drivs av börsnoterade byggföretagen. Ändå finner vi (jag är ju delägare i detta bolag) illegal arbetskraft i var tredje kontroll.

Nästan 90 procent av de utländska byggföretagen följer inte lagen eller rapporterar in till utstationeringsregistret. Man struntar alltså i det. Detta är uppenbarligen ett systematiskt förfarande för att undvika att myndigheter skall ha kontroll på var de är och hur länge de varit här. 

Vet inte vad ni tycker, men jag tycker det är väldigt många. Det ska vara nolltolerans här. Vi kan ju inte ha fuskare ute på banan som tar jobb och konkurrerar ut de sunda företagen i branschen. Människor far också illa.

Vi ser i vår undersökning att 71 procent av de utländska bolagen är att betrakta som riskabla att anlita men gör man ändå kräver det faktiskt att man som huvudentreprenör gör löpande revisioner genom hela projektet. Inte bara lite i början.

Ansvar Säkert var inbjudna till riksdagen för att berätta om vår rapport ”Arbetslivskriminalitet 2022”. Jag har varit inbjuden några gånger tidigare för att berätta om min erfarenhet kring kriminella nätverk som tillhandahåller personal för illegalt arbete i Sverige. Men nu handlade det bara om vår rapport. Intresset har vuxit och nu är det viktigt att något händer. Att riktiga och professionella kontroller görs av fristående oberoende aktörer som inte går att dribbla bort (whitewash).

Åhörarna fick såklart höra om hur det faktiskt ser ut. Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är inte små problem. Vi har jätteutmaningar i byggsektorns olika delar. Ta en funderare på vilka som är människorna bakom siffrorna. På din arbetsplats finns med stor sannolikhet en kvinna som städar byggbodar. Kanske har hon lämnat barnen i hemlandet för att kunna tjäna in pengar för ett bättre liv. Sannolikheten är dock stor att hon inte får betalt och tvingas hem med skulder i stället.

Eller familjeförsörjaren – den starka mannen som åkte till Sverige för att jobba in pengar till familjen och som kom hem utan pengar, nedbruten och skrämd till tystnad. Eller mannen som aldrig kom hem, någonsin – som förolyckades på arbetsplatsen utan försäkringar då han arbetade illegalt. Och som nu lämnat en familj där en mamma med barn står själv kvar. Det är riktiga människor bakom siffrorna.

Text: Jessica Löfström

Plus & Minus

Almedalen, har du inte varit på plats – åk nästa gång!

Att för många kvarnar maler långsamt.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer