maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Risk för ”ketchupeffekt” när konjunkturen vänder

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO visar på en svag konjunkturutveckling. Risken är att det plötsligt blir brist på både folk och maskiner.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Återhämtningen i byggbranschen pågår, men flera prognoser ser tecken på att det går långsammare än man tidigare har räknat med. Det går framåt – men långsamt. Foto: ME

Maskinentreprenörer ser mer ljust på våren 2025 än vad man gjorde inför våren 2024. Men det är en tudelad bransch där de maskinentreprenörer som varit knutna till bostadsbyggande har fått mer stryk och fortsatt är mer negativa än de aktörer som är verksamma inom anläggningsbyggande. Anläggarna har rapporterat till Konjunkturinstitutet att det största hindret för expansion nu är bristen på personal. Detta kan leda till överhettning när den svenska underhållsskulden nu ska byggas bort, för anläggningsbyggandet förväntas öka med fem procent under 2025.

– Risken är att det kommer för mycket och för snabbt, varnar Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.

I MEKO-rapporten går det också att se att de tillfrågade medlemsföretagen trots den svagt negativa uppfattningen om nuläget räknar med att effekten av fallande räntor leder till ökat bostadsbyggande, och detta i sin tur skruvar upp efterfrågan på energiinvesteringar, infrastrukturprojekt, återvinning och VA. Men optimismen är faktiskt lägre än för ett år sedan. Återhämtningen går långsammare än vad man har hoppats.

I mitten på december kom också Beijer Byggmaterials senaste branschrapport som visade att det börjat röra på sig i bostadsbyggandet redan under det tredje kvartalet 2024. När bostadsbyggandet ökar konkurrerar det tyvärr om resurser med anläggarna. Även Byggfakta rapporterar att bostadsbyggandet har bottnat och annat byggande där anläggning inte räknas med tuffar på hyfsat. De senaste tolv månaderna har Byggfaktas Byggstartsindikator stigit med 8 procent. Bostadsindikatorn har stigit med 14 procent och Indikatorn för övrigt byggande med 5 procent.

Det internationella nätverket inom Euroconstruct som tar fram marknadsstatistik för byggbranschen rapporterade i december 2024 att kräftgången i byggbranschen i Europa är över men att återhämtningen går långsammare än vad bedömare tidigare prognostiserat. 

De totala bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar 2025 kommer i varje fall enligt Byggföretagen uppgå till drygt 660 miljarder. Det betyder tillväxt i byggsektorn i alla län utan Jönköping och Kronoberg. Anläggning ökar från en ganska god nivå redan, så här finns det en liten oro.

– Vi riskerar gå från en sval till en glödhet marknad med en efterfrågan som växer snabbare än branschens möjlighet att tillmötesgå det ökade behovet av entreprenadtjänster. Jag hoppas därför på en lång vår så våra medlemmar hinner växa i takt med att efterfrågan på deras tjänster gradvis ökar, säger Anders Robertsson.

Det som i MEKO-rapporten kan uppfattas som lite annorlunda är att maskinentreprenörerna är lite mer negativa och försiktiga i sina bedömningar än vad övriga prognoser visar. Större maskinentreprenörer är mer pessimistiska än företag med cirka 10 anställda som ändå lyckas fylla på med jobb. Men branschen har ett antal utmaningar att ta hänsyn till. Om det tidigare var höga kostnader för diesel och höga räntor som var ett hinder, handlar det nu mer om att beställarna inte kommer igång med sina jobb, att priserna inte matchar de egna kostnaderna.

Det kärva läget för maskinentreprenörerna har lett till att företagen skjutit på investeringar och försökt dra ner på kostnaderna. För att hålla igång rapporterar 55 procent att man utfört uppdrag som man vanligtvis inte åtar sig. 

MEKO-rapporten visar också att kärvare tider har lett till att 23 procent av företagen har minskat antalet anställda, främst maskinförare och anläggare. 57 procent har lyckats behålla personalen. Att så många lyckats med detta tyder på att man förstår att det kommer att vända och att det inte går att hänga på det tåget om man inte har personal till uppgången.

Det är inte bara maskinentreprenörer som är oroliga inför rekryteringsläget när konjunkturen vänder. Byggföretagens analytiker har räknat fram att sysselsättningen i branschen har minskat med närmare 14 000 personer under lågkonjunkturen. Det är främst bostadsbyggare som inte utan vidare kan skolas om för att passa in i anläggningsbranschen. Antalet utländska byggnadsarbetare minskar också enligt Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister.

Text: Micael Appelgren

MEKO-rapporten

Maskinentreprenörernas MEKO-rapport tas fram två gånger per år. Alla medlemsföretag har möjlighet att delta. En fast panel på 80-företag kontaktas via telefon för att svara på frågorna i rapporten. Svaren redovisas i sex olika delparametrar. Rapporten baseras på 380 svar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer