– Vi kan se att risken för långvarig sjukfrånvaro har minskat för byggbranschen de senaste åren. Diagnoser som ryggsjukdomar och reumatism är de klart vanligaste orsakerna till långvarig sjukfrånvaro, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som släpper en ny rapport idag.
Rapporten bygger på statistik över försäkringsärenden för de fem yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete, byggnadsmålare, byggnadsträarbetare, elektriskt arbete och isolerings- och VVS-montörer.
– Flest arbetsolycksfall drabbar yrkesgruppen betong-, bygg- och anläggningsarbete. Det är också den största yrkesgruppen i branschen. Eftersom antalet sysselsatta skiljer sig mellan yrkesgrupperna behöver olycksfallen sättas i relation till sysselsättningen när man jämför grupperna, vilket vi gör till i rapporten, säger Elin Henriksson.
– När vi gör det ser vi att byggnadsträarbetare har högst risk för ett allvarligt arbetsolycksfall medan yrkesgruppen elektriskt arbete har lägst risk.
Det är de yngsta och de äldsta inom byggbranschen som har högst risk att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall. Yngre skadar sig oftare vid olyckor med maskiner och verktyg och när de skär sig på något. Äldre skadar sig oftare i fallolyckor. Den vanligaste skadan vid en arbetsolycka i byggbranschen är en handskada, oftast orsakat av ett handhållet verktyg, till exempel kniv eller såg.