maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rotavdraget höjs för att rädda sysselsättningen

Regerigen meddelar att man nu höjer taket på rotavdraget från 50 000 till 75 000 för nästa år. Skälet är att stötta byggbranschens mindre bolag som också snabbast och hårdats drabbats av konkurser.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Det är mycket positivt att regeringen vidtar åtgärder för att lindra byggkrisen genom att utöka taket för rotavdraget. Byggbranschen befinner sig i en allvarlig kris, och dessa åtgärder är nödvändiga för att stödja sektorn, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen. Foto: Pressbild/Installatörsföretagen

Byggbranschens aktörer har varnat för att byggkonjunkturen kan leda till att kompetenser går förlorade i fall människor lämnar branschen och inte kommer tillbaka. Detta var något som händer under 90-talet och som branschen sedan har lidit av i många år. Det nu höjda rotavdraget ska, är det tänkt, kunna hjälpa till att rädda kvar företag i byggsektorn som famförallt är verksamma i bostadsbyggnadsbranschen.

- Det är bra att rut- och rot-avdraget separeras från varandra och att beloppsgränsen höjs till 75 000 per år. Men man måste ha missat att ändra från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Utan den förändringen får reformen en begränsad effekt, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggförtagen menar också att det är nu åtgärderna behövs, inte först nästa år.

- Det är viktigt att även åtgärder som utförs under början av året omfattas av beloppsjusteringen, annars kommer många att avvakta. Då förvärras situationen under ett antal månader och fler riskerar att förlora jobbet vilket ju är det man vill motverka, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggnadsarbetarförbundet är inte särskilt imponerade:

– Byggbranschen är på väg in i en riktigt vargavinter, då vill regeringen ge oss kortbyxor och flipflops. Det behövs rejäla satsningar som faktiskt gör skillnad här och nu. En stimulans på 20 miljoner fördelat på Sveriges 290 kommuner är ju ingenting. 70 000kr per kommun för att omvandla lokaler till bostäder. Vad är det tänkt att åstadkomma? Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, som hade väntat sig mer än ett höjt rotavdrag från regeringen.

– Ett ökat rot-avdrag kommer inte hjälpa branschen att övervintra, våra medlemmar ska fortsätta bygga Sverige. Då behövs stimulanser för att få upp antalet byggstarter, men av det såg vi tyvärr ingenting idag. Det är under all kritik! Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Installatörsföretagen är mer positiva:

- Det är mycket positivt att regeringen vidtar åtgärder för att lindra byggkrisen genom att utöka taket för rotavdraget. Byggbranschen befinner sig i en allvarlig kris, och dessa åtgärder är nödvändiga för att stödja sektorn, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer