maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rototilt stämmer Engcon för patentintrång

Rototilt anser att Engcon gjort intrång i deras patent för säkerhetslås. Därför har nu Rototilt lämnat in en stämningsansökan till domstolen mot konkurrenten.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Rototilt stämmer konkurrenten Engcon för patentintrång och yrkar nu på skadestånd på 120 miljoner kronor. Foto: Arkivbild

Rototilt har ett godkänt patent från Europeiska patentverket (EPO) för teknik inom säkerhetslås för tiltrotatorer. Baserat på denna uppfinning har Rototilt tagit fram säkerhetslåset SecureLock.

Rototilt anser att Engcons säkerhetslås Q-Safe utnyttjar den patenterade uppfinningen, trots att de enligt Rototilt under många år haft kännedom om Rototilts patent. Stämningen avser de tiltrotatorer som är utrustade med Engcons säkerhetslösning Q-Safe som tillverkats, sålts eller hanterats sedan den 15 januari 2020.

– Det känns otroligt tråkigt att hamna i den här processen. Självklart är vi villiga att låta andra aktörer använda sig av tekniken, men efter en licensuppgörelse. Vi har sökt en överenskommelse hos Engcon under många år, men det har mötts av ett ointresse. Vi har inget annat val än att försvara vår uppfinning, säger Anders Jonsson, vd på Rototilt Group AB och även en av uppfinnarna till patentet, i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan som Rototilt lämnat in till Patent- och marknadsdomstolen yrkar bolaget på ett skadestånd på 120 miljoner kronor och förbud mot fortsatt utnyttjande av patentet för Engcon.

Stämningsansökan är inget som oroar Stig Engström, grundare av Engcon. Han har överklagat godkännande av patentet som Rototilt har och uppger också att båda parter försökt enats i en förlikning men inte kunnat enas om en prislapp.

– Jag fick reda på detta via media i morse, det är tråkigt att de inte kunnat vänta med att gå ut med den här informationen innan jag ens fått stämningsansökan i handen, kommenterar han.

Enligt Stig handlar bråket om att Engcon satt på en extra sensor i sitt säkerhetssystem som känner av om ett redskap hänger i krokarna utan att redskapslåset är låst.

– Vi hade en produkt igång redan 1993 som innehåller precis samma teknik som Rototilt vill ta patent på, därför anser jag att patentet inte ska godkännas. Jag hävdar att vi med stor sannolikhet kommer klara oss utan att behöva betala en krona. Skulle vi inte göra det plockar vi helt enkelt bort den ena sensorn, det är knappt något som kunderna kommer märka av isåfall, menar Stig Engström.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer