maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rekordmånga självmord i amerikansk byggbransch

Amerikanska Centers for Disease Control (CDC) genomförde 2016 en studie där man jämförde självmordsstatistik med yrken. Resultatet förvånade; det är tre gånger så vanligt med självmord i USA bland byggnadsarbetare än andra i andra yrken.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Hårt arbete i USA nu för att få ner antalet självmord i byggbranschen där som visat sig vara tre gånger högre än i andra branscher. Foto: Ryno Quantz

Studien har analyserats under åren och branschen konstaterar nu att statistiken pekar på 5 242 självmord om året bland människor verksamma i byggindustrin. Det är också, konstaterar man, fem gånger så många som dör i byggrelaterade olyckor i USA.

Studien överraskade, men det fanns sedan tidigare kunskap om att problemen var stora i branschen i USA. Sedan studien först kom har nu en satsning gjorts via sammanslutningen CIASP (Construction Industry Alliance for Suicide Prevention) där arbetsgivare, fackföreningar och organisationer specialiserade på mental hälsa arbetar tillsammans.

- Riskfaktorerna i byggbranschen är inte okända, säger Michelle Walker som är styrelseledamot i CIASP. Demografin i USA är också lite speciell, byggbranschen domineras av män (96,6 procent) och här arbetar även 660 000 krigsveteraner.

Michelle Walker och CIASP har identifierat en del problem, bland annat en machokultur som gör att personer inte söker hjälp, samt att kollegor inte ställer de frågor som behövs.

CIASP har också identifierat att kronisk smärta från hårt kroppsarbete bidrar, samt missbruk av olika typer. Skiftgång som kan ge sömnrubbningar och att arbeta långt från hemmet, kan också öka riskerna. En annan aspekt det senaste året är att fler än vanligt i byggbranschen blev av med jobbet när Covid-19 slog till.

I USA ökar nu ansträngningarna i branschen för att förbättra situationen. En rad program är igång för att hjälpa branschen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer