maskinentreprenoren logo

Ledare

När köper du din sista dieselmaskin?

placeholder
Micael Appelgren, Chefredaktör

Lästid:  0 min

article

Maskinentreprenörernas beställare inom byggbranschen, gruvor med flera, har antagit så kallade färdplaner för att bli fossilfria. Om sju år, 2030, ska utsläppen av växthusgaser vara halverade. (2045 helt borta). Det är inte särskilt långt bort om man tittar på livslängden för en anläggningsmaskin.

Om vi leker lite med tanken: Vissa upphandlare har fortfarande inskrivet att en maskin inte får vara äldre än 8 år. Byts den in efter fyra år så är 2030 bara två maskiner bort. Det finns entreprenörer som behåller sin i cirka sju år också. Så köper du en ny i veckan – med ett års leveranstid som gäller nu – så kanske du har köpt din sista dieselmaskin. Kanske.

Vi har ju HVO att luta oss mot så förbränningsmotorn kan rulla fossilfritt ändå så länge HVO finns tillgängligt till en rimlig kostnad. Men när det gäller mindre grävare och hjullastare, så kommer elektriska alternativ fort nu. Så titta på din minigrävare som du nyss investerat i. Inte otroligt att det är sista gången det lönar sig att investera i en maskin med dieselmotor i den storleken.

Ja, sug på den. Det tänker jag göra.

Text:

Plus & Minus

Lågkonjunkturen kanske bara stannar i ett år.

Vi vet inte vart konjunkturen är på väg faktiskt.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer