maskinentreprenoren logo

Ledare

Kanske lite väl spännande just nu

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Ibland hör jag vissa hävda att vår bransch aldrig varit så spännande som nu. Jag är faktiskt en av dem. Jag tycker det. Men det är inte bara med ett leende på läpparna. Jag känner att det ligger en viss oro i luften. Det gör vi nog alla. Både entreprenörer, tillverkare och uthyrare.

Det är helt klart mycket som står på spel.

Tillverkarna investerar nu hundratals miljoner i projekt som ska göra deras maskiner fossilfria. Det finns ett tydligt elektriskt spår, men det finns också ett intressant spår runt vätgas. Man brukar säga att det nog blir lite av varje. Populärt är att hävda att det blir el för de små maskinerna, och troligen vätgas för de större. Fast osvuret är bäst. 

Men det spelar faktiskt ingen roll att tillverkarna kommer fram med helt dugliga fossilfria maskiner om samhället inte lyckas bygga ut infrastruktur för de drivkällor som väljs… 

… och vi talar om maskinkostnader som just nu är tre gånger priset. Med oklara andrahandsvärden. Blir det maskinuthyrarna som går först? Eller kommer tillverkarna starta upp affärsmodeller där vi hyr direkt av dem? Vem vågar köpa först?

Jo, spännande är det. Men många skruvar på sig av oro också. 

Text: Micael Appelgren

Plus & Minus

Våren är på ingång och tjälen tar semester

Bostadsbyggandet har rasat ner i källaren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer