maskinentreprenoren logo

Så ska Peab få in fler kvinnor i branschen

Andelen kvinnor i byggbranschen är låg, det är vida känt. Peab har nu bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra branschen mer jämställd. Bolaget lanserar ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Peab lanserar nu ett nytt lärlingsprogram enbart för kvinnor. Foto: Markus Esselmark

Av alla som tar examen från byggrelaterade yrkesutbildningar i Sverige i dagsläget är runt fem procent kvinnor. Peab rekryterar runt åtta procent kvinnor men nöjer sig inte där utan satsar nu 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet Byggåret. Bolaget hoppas att satsningen ska väcka intresse bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare och är ett sätt att visa upp de olika roller som ett byggprojekt innebär. Det ökar rekryteringsbasen av fler duktiga byggnadsarbetare och skulle gynna hela branschen, inte bara Peab.

– Vi har en alldeles för låg andel kvinnliga byggnadsarbetare i vår bransch och nivån har stått stilla länge. Vi vill att fler ska få upp ögonen för oss genom att erbjuda ett betalt prova-på-år, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. När deltagarna avslutar Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.

– Vi vill ha fler duktiga medarbetare i branschen, då duger det inte att attrahera bara halva befolkningen. Jag är övertygad om att det fortfarande finns en massa fördomar om vad tjejer respektive killar kan och förväntas göra. Detta handlar om hela samhället och den uppfostran vi ger våra barn. Vi tycker att det går för långsamt och vill nu dra vårt strå till stacken för ett mer jämställt samhälle, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer