maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sandvik ska bygga maskiner i fossilfritt stål

Sandvik vill i framtiden bygga sina lastare och gruvtruckar av fossilfritt stål och har därför skrivit avtal med SSAB, som ska börja leverera fossilfritt stål till marknaden 2026.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Sandvik har för avsikt att bygga lastare och gruvtruckar i fossilfritt stål när SSAB släpper produkten på marknaden 2026. Foto: Sandvik

Genom att redan nu skriva en avsiktsförklaring med ståltillverkaren säkrar Sandvik sina volymer när stålet släpps på marknaden och kommer som fossilfri partner till SSAB även kunna ansöka om fossilfria provleveranser tidigare än 2026 för att bygga prototyper eller konceptprodukter.

– Hållbarhet är centralt i vår affärsstrategi. I takt med att efterfrågan på fossilfria produkter ökar de kommande åren ger detta partnerskap oss möjligheten att erbjuda våra gruvkunder lösningar med ett betydligt lägre koldioxidavtryck, säger Mats Eriksson, chef för affärsområde Sandvik Mining and Rock Solutions.

– Vi är glada över att kunna stötta våra gruvkunders hållbarhetsresa. Fossilfritt stål har samma höga kvalitet som traditionellt stål men tillverkas i stort sett utan miljöpåverkan. Det kommer att hjälpa våra kunder att minska deras koldioxidavtryck och erbjuda en konkurrensfördel i marknaden, säger Johnny Sjöström, chef för affärsområdet SSAB Special Steels.

Flera andra maskintillverkare har också för avsikt att använda SSAB:s fossilfria stål i sin tillverkning, däribland Epiroc och Volvo CE.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer