maskinentreprenoren logo
Ledare

Sansad avtalsrörelse är ett gott tecken

Maskinentreprenörerna tillhör som bekant inte...

Text: Micael Appelgren

2021-02-16

Lästid

0 min
Dela

Maskinentreprenörerna tillhör som bekant inte de största bransch- och arbetsgivare­organisationerna i Svenskt Näringslivs familj.Men vi som är engagerade i denna bransch hävdar med viss rätt att den är bland de viktigaste inför framtiden. Det är ME:s medlemmar som är nyckelaktörer för att landet ska klara omställningen till fossilfritt och klara av att bygga om samhället så att vi både klarar klimatomställningarna och undviker att förvärra dem.

Men ME är unikt på fler sätt. Få förbund har så många kollektivavtal som ME har. Vi har fem (5) stycken, med tjänstemän, torvbranschen, gruv­industrin (Metall), Seko och Byggnads. Vi är överallt.När ME gick in i avtalsrörelsen 2020 var det mycket som stod på spel. Som vanligt skramlade Byggnads ganska hårt när det skulle in och förhandla med Byggföretagen, och det varslades som vanligt om konflikt innan parterna där var överens.

När det var dags för ME att öppna diskussionerna med Byggnads gick det som ofta mycket smidigare. Samma sak med Seko och våra andra avtal. Samtalstonen var bra, och till slut var samtliga parter lite missnöjda, vilket är ett gott tecken – och borgar för några produktiva år framöver.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy