maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Satsning på graviditet och mens i branschen

Prevent har dragit igång en satsning som lyfter frågor kring graviditet och mens för kvinnor som arbetar i byggbranschen. – Det handlar om att vara en attraktiv bransch och fräscha utrymmen gynnar alla. Alla arbetsgivare vill göra rätt, men eftersom det varit så få kvinnor i sektorn har man inte så stor vana att till exempel prata om menshälsa och graviditet, säger Hanna Magnusson från Byggföretagen.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Jonatan Sundelin, huvudskyddsombud och Elin Hedlund, chef för medarbetar- och ledarskapsutveckling på JM har arbetat tillsammans med inkluderingsfrågor vilket bland annat handlat om att göra arbetsplatsen mer inkluderande för menstruerande och gravida. Foto: Martin Thyr

Syftet med projektet är att attrahera fler kvinnor till byggsektorn, men också att få de som arbetar där att stanna kvar i högre utsträckning. Materialen tar upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut. Bakom satsningen står Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Seko. Att så många parter står bakom projektet visar att frågorna är angelägna för hela sektorn.  

– Vi får ofta frågor från medlemmar hur de ska tänka kring riskerna om de blir gravida. Och det är fortfarande tabu, även bland kvinnor, att prata om mens. Samtidigt behöver vi fler kvinnor. Så vi måste göra det enklare för kvinnor att jobba i byggsektorn, säger hon. 

– Vi hoppas ge kunskap och mod att prata om frågorna, så att man inte står handfallen när en kvinna blivit gravid eller när det behövs en fullt utrustad toalett för att byta mensskydd, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent.  

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer