maskinentreprenoren logo

Scania höjer ribban för återbruk

Scania har tillverkat en växellåda där ungefär hälften av materialet återbrukats, vilket minskat klimatavtrycket med 45 procent. Växellådan har genomgått rigorösa tester och har klarat alla krav som ställs på en nytillverkad växellåda. Ribban har höjts för återbruk inom fordonsbranschen.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Scania har tillverkat en växellåda med 50 procent återanvänt material - tester visar att att produkten klarar nytillverkningskraven och höjer ribban för vad som är möjligt med återbruk. Foto: Scania

Att återanvända gamla delar för att skapa nya produkter med fullgod kvalitet – ”remanufacturing” – ses som en lovande strategi inom fordonsindustrin för att minska klimatutsläpp och stödja övergången till en cirkulär ekonomi. Hittills har återbruk dock varit vigt åt eftermarknad.

Nu har  forskningsprojektet iReGear, där Scania samarbetar med Kungliga Tekniska högskolan och Scandinavian Transmission Service AB höjt ribban och visat att återbruk även funkar vid nytillverkning.

– Det är positivt att ha utmanat den gamla uppfattningen om att renoverade produkter endast kan användas för eftermarknadsbehov. Idag kan vi med stolthet se tillbaka på ett framgångsrikt projekt, där vi har nått ett genombrott som banar väg för en mer hållbar, cirkulär produktionsteknik. Det här projektet visar att renoverade komponenter i nyproduktion inte bara är en idé, utan kan bli verklighet, säger Ola Stålebo, VD, Scandinavian Transmission Service AB.

Växellådan med runt hälften återbrukat material har genomgått samma rigorösa kvalitets- och funktionstester som de växellådor som tillverkas med endast nya delar. Den kontrollerades på samma testrigg som dessa växellådor, med övervakning av omkring 100 kvalitets- och funktionsparametrar. Resultatet visar att växellådan uppfyllde alla krav och bekräftades därmed vara så god som ny, vilket innebär att den kan installeras i ett nyproducerat Scaniafordon. 

– Vi har nu fått ett tydligt exempel på hur tillverkningen av tunga fordon kan bli mer hållbar, cirkulär och effektiv, samtidigt som de högsta kvalitetsstandarderna bibehålls, säger Fredrik Nilzén, global hållbarhetschef på Scania.

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer