maskinentreprenoren logo

Ledare

Se upp med fossilfria konkurrenter

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Många välkomnar sänkt pris på diesel när reduktionsplikten dras ner kraftigt nästa år. Maskinentreprenörerna (ME) är positiva till regeringens förslag (men föredrar HVO).

Men det är läge att titta sig lite nervöst över axeln och inte bara framåt mot stickan och skopan. Offentliga och privata beställare har kvar sina klimatplaner och det finns redan de som kräver fossilfritt om du ska få visa dig med maskinen på arbetsplatsen. Finns studier som undersöker om det delvis går att bygga med elmaskiner i anläggningsprojekt redan om sju år. 

Men det räcker inte.

Tillverkarna av fordon och anläggningsmaskiner är centrala spelare i matchen. Storbolagen har sina ”Science based targets”. Scania ska inom några år leverera hälften av sina lastbilar som batteridrivna. Volvo ska sluta tillverka mindre anläggningsmaskiner med dieselmotorer 2030. Andra följer efter. Svenska maskinleverantörer kör redan ut sina maskiner till kund med HVO i tanken.  Men det räcker inte:

Organisationerna LRF, Transportföretagen, Drivkraft Sverige med flera, sågar regeringens idé om kraftigt sänkt reduktionsplikt. Diesel gör inte comeback – var så säker. Och se upp med konkurrenter som satsar på fossilfritt! 

Text: Micael Appelgren

Plus & Minus

Grattis till alla er som var på Entreprenad Live i september. Vilken succé!

Mindre orderstockar och högre kostnader är extremt besk medicin.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer