maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Se upp om du ska snabbavveckla entreprenadfirman

Flera hundra bolag som snabbavvecklas årligen hamnar i händerna på kriminella. Bolagsverket har i sommar gått ut och uppmanat förtagare till stor försiktighet.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Snabbavveckling kan känns enkelt med hjälp från experter. Men gör grundliga kontroller innan du väljer vem som ska få uppdraget. Foto: Ryno Quantz

Maskinentreprenörernas bransch har under ett antal år genomgått en påtaglig strukturförvandling där branschens aktörer blir större, och då inte sällan på bekostnad av antalet mindre företag. Åldersstrukturen i branschen gör också att pensionsavgångar med avveckling som följd är ganska vanliga. Med så kallade snabb­avvecklingar finns risker.

– Det kan kännas lite jobbigt att avveckla, det är en del juridik och administration runt en avveckling. Tänker man att man inte riktigt vill hålla på med det själv så kan man med fördel ta hjälp. Men här gäller det att se upp, säger Helene Thorgren, som är jurist och avdelningschef på Bolagsverket.

– Det finns företag på marknaden som erbjuder sig att köpa ditt företag eller hjälpa dig att avveckla det. Bakom en till synes respektabel fasad kan ett företag med brottsligt uppsåt dölja sig. Och det är lätt att bli bedragen, säger Helene Thorgren.

Det är inte helt enkelt att avgöra vilket företag som är att anse seriöst respektive oseriöst, enligt Bolagsverket. Den som söker fakta på nätet om företag som kan hjälpa till får en rad träffar. Det är sida upp och sida ner med aktörer som erbjuder tjänster om ”snabbavveckling” och pengar direkt i handen inom någon vecka.

– Jag kan se om det är en seriös aktör eller inte eftersom jag har erfarenhet av det här och arbetar med det. Är man osäker tycker jag man ska kontakta ett ombud eller advokat som man litar på, för det är inte sällan det är kriminella aktörer och organiserad brottslighet som försöker komma åt de här företagen, säger Thorgren.

För samhället har kriminella aktörer som köper upp bolag blivit ett allt större problem på senare år. Just nu anses detta med kriminella som vill ta över bolag vid avveckling som det största problemet för Bolagsverket. Ett tätt samarbete med Ekobrottsmyndigheten pågår, och man har blivit allt bättre på att hitta målvakter som man kan vägra att registrera bolag. Samtidigt betyder detta att det blir brist på målvakter och det gör att allt fler namn dyker upp som Bolagsverket och Ekobrott inte ännu har registrerat som misstänkta målvakter, vilket gör det svårt.

Bolagsverket har i sommar haft en kampanj för att informera och göra det svårare för brottslingarna. Det finns varningssignaler att ta till sig.

– Det bästa sättet att tänka är att tänka på hur bra och enkelt det marknadsförs. Verkar det för bra för att vara sant, så är det ofta det, menar Bolagsverkets jurist.

Text:

Här är några exempel på varningssignaler som Bolagsverket tar upp:

Varning 1: Det känns lite för enkelt, snabbt eller billigt att sälja eller avveckla ditt företag.

Varning 2: Företaget påstår till exempel att ”stora skulder är inget problem”.

Varning 3: Företaget finns enbart på webben eller har bara en postbox – men inget fysiskt kontor.

Varning 4: Företaget uppmanar dig att ta ut dina pengar från ditt företagskonto i banken för att därefter ta över ditt konto.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer