maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sju dödsolyckor i anslutning till anläggningsmaskiner 2023 - regeringen agerar

Under 2012 till 2021 har det i genomsnitt inträffat runt nio dödsolyckor per år inom byggsektorn, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 2022 ungefär samma. Hittills i år landar byggbranschen på rekordmånga. Inte sällan är anläggningsmaskiner med i bilden. Regerigen agerar.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Under 2023 har mobila arbetsmaskiner registrerats av Arbetsmiljöverket som närvande i de dödliga arbetsplatsolyckorna sju gånger. Då inte endast i byggindustrin, utan även i andra branscher där mobila arbetsmaskiner används. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I byggbranschen inträffar tyvärr dödsolyckor årligen. Oftast kopplade till fall, påkörning, klämning eller av att något rasar eller välter. Anläggningsmaskiner är inte sällan inblandade, och räknar man med även gruvindustrin och lantbruket dyker det upp mobila arbetsmaskiner i Arbetsmiljöverkets olycksstatistik årligen.

Statistiken visar att unga i åldrarna 16-25 år skadar sig oftare på maskiner och verktyg medan äldre, i åldrarna 56-64 år, oftare skadas av fallolyckor.

Under 2023 har mobila arbetsmaskiner registrerats av Arbetsmiljöverket som närvarande i de dödliga arbetsplatsolyckorna sju gånger. Senast 15 december då en grävmaskin gick genom isen vid en myr i Västernorrland.

De senaste dödsolyckorna i byggbranschen har fått regeringen att agera.

Hittills i år har 60 personer omkommit i olyckor på jobbet. Det är det högsta antalet sedan 2011. Den negativa utvecklingen måste brytas. Därför vill regeringen nu öka antalet inspektioner.

- Alla har rätt att komma hem från sitt arbete. Olyckorna i Ursvik och i Skellefteå denna vecka är djupt tragiska. Varje dödsolycka är ett misslyckande. Det är tydligt att dödsolyckorna måste minska, sa jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, vid en pressträff förra veckan.

- Den senaste veckans fruktansvärda händelser visar att vi måste se över hur den här negativa trenden kan brytas. Det är viktigt att de rättsliga och säkerhetsrelaterade utredningarna får ha sin gång nu men att det samtidigt börjas föras diskussioner om vad som rent konkret kan göras för att se till att sådana här olyckor inte sker igen, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

Regeringen presenterade vid pressträffen att fatta beslut om att Arbetsmiljöverkets arbete gällande arbetsplatsolyckor inriktas mot att genomföra fler fysiska oanmälda inspektioner. Regeringen följer noga arbetet, i dialog med myndigheter och relevanta aktörer.

Enligt organisationen Håll Nollan, som arbetar för god arbetsmiljö i byggsektorn inträffade det totalt cirka 1 700 så kallade allvarliga olyckor i bygg- och anläggningsbranschen 2019, och 660 av de som drabbades var medarbetare hos entreprenörer som är medlemmar i Håll Nollan.

Maskinentreprenörerna (ME) har år 2023 gått med i Håll Nollan.

– Vårt mål är att skapa säkra, trygga och trivsamma arbetsplatser med en god säkerhetskultur. Samarbetet inom Håll Nollan ökar våra möjligheter till kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte, säger Charlotta Dieden, arbetsmiljöspecialist på Maskinentreprenörerna.

Medlemmarna i Håll Nollan består av både beställare, konsulter och entreprenörer och representerar därmed hela kedjan i ett bygg- eller anläggningsprojekt. Genom det har Håll Nollan en viktig roll i det gemensamma arbetet för säkrare arbetsplatser.

Text: Micael Appelgren

Dödsolyckor där anläggningsmaskiner varit närvarnade 2023

Skåne: Person klämd under vältande grävmaskin

Östergötland: Grävmaskin välte

Västernorrland: Grävmaskinist fick elskåp över sig

Norrbotten: Person påkörd av dumper.

Västerbotten: Fall från hjullastare.

Västra Götaland: Person påkörd av lastmaskin.

Västernorrland: Grävmaskin gick genom isen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer