maskinentreprenoren logo

Teknik

Självkörande grävmaskin bygger egen mur

Forskargrupper vid universitetet ETH Zurich har lärt upp en självkörande grävmaskin att bygga en mur av återvunna stenmassor. Helt själv.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article En Menzi Muck, som fått namnet HEAP, kan själv rita en 3D-karta av en byggarbetsplats, och sedan själv hitta byggmaterialet, känna av vikten på det och bygga en egen mur. Foto: ETH Zurich / Marc Schneider

Genom att använda sensorer kan grävmaskinen, en Menzi Muck, som fått namnet HEAP rita en 3D-karta av byggarbetsplatsen och själv hitta byggmaterialet, i det här fallet återvunna stenmassor, för att bygga en sex meter hög mur. För att lyckas har forskarna använt teknik som gör att maskinen själv också kan avgöra vikten på stenmaterialet. Genom matematiska modeller bestämmer maskinen sedan vart stenen bäst ska placeras för att muren ska bli stabil. Enligt uppgift klarar den att hantera upp till 30 olika stenar på en arbetscykel.

I forskningslaget har ett antal aktörer deltagit; Gramazio Kohler Research, Robotics Systems Lab, Vision for Robotics Lab, och Chair of Landscape Architecture. Projektet har organiserats av National Centre of Competence in Research for Digital Fabrication (NCCR dfab).

Läs mer här: https://ethz.ch/en.html

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer