Naturgrus har ofta använts för rening av avloppsvatten i markbaserade anläggningar på grund av dess förmåga att avskilja smittämnen och organiska ämnen. Men naturgrus är en ändlig resurs och det råder brist på det på vissa håll i landet. Det finns dessutom begränsningar i vad naturgrus får användas till eftersom det finns områden där alternativ till naturgrus saknas samt att naturgrusförekomster i naturen ofta är viktiga reservoarer för grundvatten. Därför finansierar nu Naturvårdsverket ett projekt för att hitta alternativ till naturgruset.
De filtermaterial som man utvärderar ska bedömas utifrån fysikaliska och kemiska egenskaper samt avskiljningsmekanismer för BOD, fosfor, kväve, smittämnen, skadliga organiska föroreningar och mikroplaster.
Projektet har till att börja med listat 27 material som har potential att ersätta naturgrus. Åtta av dessa kommer sedan väljas ut och studeras närmare. Med hjälp av en multikriterieanalys, ett verktyg för att jämföra olika alternativ när det finns många olika aspekter att ta hänsyn till, kommer materialen rankas mot varandra.
– Det finns material som kan ha stor potential att ersätta naturgrus, men som det saknas information om, på samma sätt som vissa material är väldigt beforskade, men ibland för andra användningsområden. Det kommer därför bli en svår avvägning mellan dessa material och urvalet över vilka som ska granskas vidare, säger Erik Sindhöj, projektledare på Rise.