maskinentreprenoren logo

Teknik

Skanska satsar på eldrivet byggprojekt i Östersund

Skanska har tecknat avtal med Östersunds kommun om att bygga en ny förskola med höga klimatambitioner. Förskolan vid Ottfjället kommer att byggas huvudsakligen med hjälp av eldrivna maskiner.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Pilotprojekt i Österstund drar igång. Helt eldrivet bygge av förskola. Foto: Ryno Quantz

Satsningen med eldrift har tillkommit som ett led i projektet ”Klimatledare inom offentlig upphandling” som regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige driver tillsammans med sex kommuner i landet. Målet med projektet är att finna vägar att införa skärpta klimatkrav i offentliga upphandlingar. Östersunds kommun har identifierat elektrifiering av arbetsmaskiner som ett område med stor utvecklingspotential, vilket är väl i linje med Skanskas ambitioner på hållbarhetsområdet.

– Det här är den första upphandlingen där vi fått som krav att skapa en utsläppsfri arbetsplats, vilket är en spännande utmaning. Alla arbetsmaskiner innanför staketet runt arbetsplatsen ska drivas på el så långt det är möjligt. Det här projektet ligger verkligen i framkant och det är ett viktigt steg för vår fortsatta klimatresa. Ett fint tillfälle att bidra till teknikutveckling av arbetsmaskiner, säger Sara Gorton, Hållbarhets- och Innovationsdirektör, Skanska Sverige AB.

Förskolan byggs enligt Skanskas förskolekoncept som har blivit populärt i kommuner runt om i landet. Med färdiga koncept för olika skolor är det lätt för beställaren att finna en modell som passar de egna behoven.

Byggstart är planerad att ske juni 2023 med färdigställande under hösten 2024.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer