maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Skanska snabbar på studier om elektiska anläggningsmaskiner

Skanska menar att bristen på HVO och priset på drivmedel snabbar på omställningen mot eldrivna entreprenadmaskiner. Just nu kartlägger Skanska marknaden med målet att ligga före när beställarna börjar kräva elektriska maskiner.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Skanska gör nu djupare studier för att se hur övergången till fossilfria, främst elektiska anläggningsmaskiner kan bli verklighet i bolagets projekt. Foto: Ryno Quantz

– Vi ser ett tekniksprång på marknaden som är drivet av en ökad efterfrågan. Allt fler kunder vill bygga utsläppsfritt, vilket ställer nya krav på oss som entreprenörer, men också på våra leverantörer, säger Henrik Nilsson som till vardags jobbar inom Väg och anläggning på Skanska.

För att möta kundernas behov har Skanska initierat projektet ”Nätverket för utsläppsfria entreprenadmaskiner” som finansieras av Sustainovation. Henrik Nilsson, och kollegan Louise Alström från Skanska Industrial Solutions, har ett år på sig att kartlägga marknaden. Vilka erfarenheter har Skanska redan på området? Vilken typ av elmaskiner finns att tillgå? Hur många kunder planerar utsläppsfria upphandlingar? Vilka leverantörer jobbar med innovation inom eldrivet?

– Den här marknaden är fortfarande i sin linda. Det finns knappt femton stora leverantörer i Europa, och ingen har mer än en större modell i serieproduktion. Vissa jobbar fortfarande med prototyper, medan andra har valt att konvertera befintliga maskiner, säger Henrik och tillägger:

– Själva uppskalningen har vi alltså inte sett än, men den kommer.

Skanska menar att det är bristen på HVO och det ökade priset på diesel som nu gör att bolaget höjer tempot när det gäller att analysera marknaden för elmaskiner.

Ett av argumenten är också att det bara är sju år kvar till 2030 - vilket i princip är en maskinålder bort.

– Vi har som många andra samhällsaktörer ett delmål om att halvera våra utsläpp till 2030. Vi når inte upp till det just nu. Vi behöver öka omställningstakten, och eftersom vi vet att maskinerna står för runt 12 procent av koldioxidutsläppen i våra projekt är det ganska självklart vilken väg vi behöver ta, säger Louise Alström.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer