maskinentreprenoren logo

Krönika

Små detaljer med stor betydelse

Det är nu det händer!...

Lästid:  0 min

article

Det är nu det händer! De stora byggföretagen börjar ta tag i till synes små detaljer, men som har stor betydelse för att göra branschen mer attraktiv för kvinnor. Nyligen kunde vi läsa på maskin-entreprenören.se om det första bygg-företaget i landet som ”menssäkrat” sin arbetsplats.

När jag först läste rubriken måste jag erkänna att det kändes en aning löjligt, till och med för mig som kvinna. Men när jag läste vidare är det ju uppenbart att det är en självklarhet och har egentligen i grunden vare sig med kvinnor eller mens att göra. Att kunna sköta sin hygien när man är på arbetsplatsen borde vara självklart år 2020 och det gäller så klart oavsett könstillhörighet eller yrke.I samma veva som nyheten om att det byggs menssäkrade arbetsplatser presenterades kom också Veidekke med sina ”nya” byggbodar, som sedan den första mars finns på alla nystartade projekt runt om i landet, där man har tagit hänsyn till att kvinnor på arbetsplatsen ska ha tillgång till ett separat omklädningsrum, minst en dusch per sex personer och att det finns sanitetsbehållare och handfat på toaletterna.

Självklart för de flesta av oss, men fortfarande långt borta på många arbetsplatser i bygg- och anläggningsbranschen. Nu är det dags för resten av branschen att haka på!

Branschen skriker ju efter arbetskraft och har vi inte sett till att de basala behoven kan uppfyllas för alla anställda – kvinnor och män – tror jag inte att det spelar så stor roll hur mycket tekniska prylar eller höga löner vi lockar med, vi kommer i alla fall inte att få fler att välja vår bransch. Att få komma hem hel, ”ren” och säker från sin arbetsplats är inga orimliga krav, snarare tvärtom.

Det är nog få som skulle hävda något annat. Jag är medveten om att det inte alltid är enkelt att lösa ”toalettproblematiken” när arbetsplatsen är belägen långt från bebyggelse eller annan infrastruktur, men genom att vi nu lyfter frågan är jag säker på att vi tillsammans kan komma på en enkel och smart lösning som gör det trevligare i vardagen för oss alla – oavsett om vi ibland har mens eller inte.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer