maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Smarta sensorer gör vinterväghållning mer träffsäker

Peab kommer göra sin vinterväghållning smartare i vinter. Genom ett nytt avtal med Klimator kommer smarta sensorer, vägväderstationer och programvaror ge bättre beslutsunderlag för halkbekämpning, plogning och minskad saltförbrukning i vinterväghållningen för det statliga vägnätet i Sverige. Först ut med den nya tekniken är Öland.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article En sensor som kopplas till vägväderstationen fräses ned i asfalten och ger realtidsinformation om hur vädret påverkar lokala vägförhållanden, exempelvis var och när det finns risk för att bli halka. Peab ska nu testa detta i sex av sina driftskontrakt i vinter. Foto: Klimator

– Med Klimator som samarbetspartner kommer vi att utveckla vårt arbetssätt och underlätta för våra medarbetare att fatta rätt beslut för halkbekämpningsåtgärder som i nästa steg ger våra trafikanter en säkrare väg. En minskad saltförbrukning kommer även ha positiva effekter på miljön, arbetsmiljön och ekonomin, säger Anders Thomasson, regionchef Statlig Vägdrift, Peab.

Vägväderstationerna, som drivs på batteri och är uppkopplade till 5G-nätverk, monteras enkelt längs vägkanterna. En sensor som kopplas till stationen fräses ned i asfalten och ger realtidsinformation om hur vädret påverkar lokala vägförhållanden, exempelvis var och när det finns risk för att bli halka. Sensorerna underlättar arbetet att snabbt identifiera och planera åtgärder för att minska risken för halka och snödrev. Tillsammans med prognoser via vädertjänster har Peab goda möjligheter att förutsäga risken för vinterväglag och halka, dygnet runt.

– Peab som var vår första kommersiella kund har genom åren adderat till nya kontrakt i vår lösning och samarbetet förstärks och utvecklas för varje år. Vårt nya avtal ger Peab ytterligare möjligheter till integration, modernisering och digitalisering av sitt vinterunderhåll av statliga och kommunala vägar. Klimator är väldigt glada över att fortsätta det täta utbytet som bidrar till både ökade besparingar, säkrare vägar och hållbar miljö, säger Emil Danielsson, ansvarig för affärsområdet Winter Maintenance.

Under vintern kommer sensorerna monteras i totalt sex av Peabs driftskontrakt, varav Öland är först ut.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer