Samtliga inblandande är eniga om att arbetsformen uppfyllde kommunens önskemål om att spara tid. Man är dessutom eniga om att den dessutom inneburit betydligt färre ändring och tilläggsarbeten (Ätor).
– Från beställarhåll brukar vi räkna med 10–15 procents påslag för ätor, den siffran är ju rejält kapad här.
För Johnny Svensson, som nyligen sålt sitt företag Älmby Entreprenad till Eleda Infra Service Group men arbetar vidare i företaget, är samverkansentreprenad en riktigt bra kontraktsform.
– Vi har tidigare gjort samverkans-entreprenader vid några få tillfällen och då fungerade det riktigt bra. Projekten som vi har med Mörbylånga kommun ser jag som en framgångssaga. Jag vet att det finns partneringprojekt som spårat ur, men vi ser bara positiva effekter.
Även Johnny Svensson menar att samverkansentreprenadens projekteringsprocess resulterar i smartare lösningar och betydligt mindre risk för ätor. Han ser också en sporre i kontraktsformen.
– Om vi kommer under budget får vi behålla 20 procent av beloppet. Om vi till exempel kommer under budget med tre miljoner på ett stort projekt får vi behålla 600 000 kronor av det. Dessa pengar hamnar på sista raden och kan innebära 2-3 procent bättre resultat.
Han uppskattar också den öppna arbetsformen som innebär att det hela tiden finns full insyn från uppdragsgivaren och menar att det gör det lättare att arbeta på löpande räkning.
– Men man får inte glömma att den här arbetsformen bygger på att man hela tiden har förtroende för varandra, poängterar han. Men den gör det farligt att försöka mygla, vilket är mycket bra.