maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Snabbjärnvägen Göteborg-Borås i startgroparna

Ramboll har tillsammans med Tyréns vunnit upphandlingen av den första järnvägsplanen för den nya järnvägen Göteborg–Borås. Järnvägsplanen gäller sträckan Almedal till Mölndal.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Nu förbereds det för att rulla ut maskinerna och dra igång snabbjärnvägen. Foto: Ramboll

Sträckan Göteborg–Borås är ett av Sveriges största pendlingsstråk och Trafikverket planerar en dubbelspårig järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg mellan Göteborg och Borås via Landvetter flygplats. Den nya järnvägen är en del av den planerade stambanan mellan Göteborg och Stockholm. I uppdraget ingår att ta fram en järnvägsplan - där vi utreder exakt var järnvägen ska gå, en miljökonsekvensbeskrivning och tillhörande miljötillstånd för delen Almedal–Mölndal. Hela kontraktet för uppdraget sträcker sig fram till 2028.

– Vi har tidigare arbetat med en lokaliseringsutredning för den här sträckan och är väldigt glada att få detta uppdrag och fortsätta vara en del i utvecklingen av den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Järnvägen är en central del i att skapa förutsättningar för fortsatta koldioxidminskningar i samhället och den nya stambanan kommer att ge bättre möjligheter för klimatsmart resande framöver, säger Anna Forslund, kundansvarig för stora infrastrukturprojekt på Ramboll Sverige.

Kontraktet bedöms till totalt cirka 200 miljoner kronor. Arbetet kommer att utföras i samverkan mellan konsulter från Ramboll och från Tyréns. Förutom Ramboll och Tyréns så har även Abako en del i projektet.

Sträckan Göteborg–Borås är ett av Sveriges största pendlingsstråk. Trafikverket planerar sex mil dubbelspårig järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg mellan Göteborg och Borås via Landvetter flygplats. Den nya järnvägen som byggs för 250 km i timmen ger snabbare tågresor, smidigare arbetspendling och ökad tillgänglighet till och från flygplatsen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer