maskinentreprenoren logo

Krönika

Inte för sent för syndarna att vakna

Lästid:  0 min

article

Jag är en sanningssägare, vilket många upplever – jobbig och besvärlig. Folk viskar bakom min rygg och skakar på huvudet.

De som tycker sanningssägare är jobbiga uppför sig ibland lika omoget som ungar på en skolgård.  Men nu tävlar de med mig att säga samma sanning som jag har tjatat om i nära 10 år. Att vi sedan år 2014 har grov organiserad kriminalitet med internationella nätverk, i byggsektorn. Det skadar oss, gör att ungdomar inte söker sig till vår bransch, och dränerar samhällsekonomin på pengar som skulle göra den nytta som behövs i välfärden.

Men jag tänker inte uppföra mig lika illa, likt mobbare på skolgården. Jag tycker det är extremt bra att man nu har vaknat i alla delar, både inom näringslivet och politiken. Det är verkligen inte för sent för syndarna att vakna. Jag är bara glad att de som förnekat verkligheten har fått upp ögonen och nu är på samma planhalva som jag själv (och andra kloka) stått på i åratal.

Och vi kommer att vinna den här kampen. De krafter som nu är i rörelse är större, starkare, mer samordnade än någonsin. Regeringen lägger fram fler och fler lagar som kommer att försvåra för de kriminella. Jag är mäkta imponerad av antal förslag och med den hastighet regeringen agerar. Beställarna av byggtjänster har verkligen förstått – och själva varit ute och tittat – att deras pengar rinner ut i fickorna till skurkar som inte levererar förväntad kvalitet. Myndigheter har förklarat behoven och politikerna lyssnar. Jag är för första gången på nästan tio år ganska positiv och tror på byggbranschens framtid igen.

Men det börjar nu. Det är inte över. Ett av de företag som jag varit med och grundat är Ansvar Säkerhet. Vi är i dag Sveriges ledande specialist på granskning av socialt ansvar, med fokus på fastighet-, bygg-, transport-, städ-branschen och andra personalintensiva näringar. Vi bekämpar arbetskriminalitet och hjälper beställarna att undvika kriminella och göra rätt. Och det går bra. Vi har anställt en rad kompetenta – och för skurkarna obehagliga personer. Orädda poliser och militärer som vet exakt hur slipstenen ska dras. I vår styrelse sitter några av Sveriges mest skickliga. Våra kunder strömmar till. Den här kampen vinner vi.

Så tack för att ni har kommit över till min planhalva. Och till skurkarna 2022 vill jag säga: Tänk om, ni kommer inte att klara av det här längre. Det blir för svårt och riskfyllt. Byggbranschen ska bli vit igen.

Text:

Plus & Minus

Snart vår igen, och bort från mörkret.

Mobbare och de som fortfarande blundar för verkligheten.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer