maskinentreprenoren logo

Krönika

Snöröjare: ni förtjänar all respekt!

Lästid:  0 min

article

Jag läser i lokalmedia efter lokalmedia om snöröjare som hotas och hängs ut i sociala medier  –  ja till och med fysisk misshandel har förekommit – trots att de bara gör sitt jobb för att jag och alla andra ska kunna komma fram hyfsat tryggt och säkert i vintertider. Oftast gör de det dessutom på obekväma tider och under långa arbetspass – utan att gnälla eller protestera. 

Gnäller tycks däremot gemene man göra så till den milda grad att snöröjarna nu fått nog och vänt sig till media för att få stopp på personliga påhopp och hat i sociala medier. Jag läste i lokaltidningen hemmavid om snöröjare som inte ens längre väljer att ha sociala medier för att slippa se och höra de hårda orden i kommentar efter kommentar. För hur de än gör sitt jobb så gör de aldrig rätt, enligt medborgarna som hänger på sociala medier. Ändå kämpar de oförtrutet på natt efter natt – om det så är julafton eller nyårsafton. Snön måste bort från våra vägar och halkan bekämpas. Hur och när det ska göras bestäms knappast av maskinföraren i plogbilen eller väghyveln. Det är i grund och botten ett politiskt beslut och en fråga om pengar och resurser. Men hur mycket pengar och resurser vi än sätter in kan snöröjarna aldrig vara överallt hela tiden. Väderleken kan ändras snabbt och jag är helt övertygad om att alla ni i snösvängen gör ert bästa och mer därtill för alla oss andra i samhället. Om det är några som borde få klaga så är det ni på felparkerade bilar, ohyfsade trafikanter och kanske på en annan politiker som bestämmer era förutsättningar. Men ni ska inte behöva ta skit för att ni gör ert jobb. Snöröjare: ni förtjänar all respekt. Utan er stannar bokstavligen Sverige. Jag är så glad och tacksam över att ni finns. 

Vädret kan ingen styra över, inte ens världens bästa snöröjare! 

Det är möjligt att snöröjningen på sina håll skulle kunna bli bättre och förutsättningarna annorlunda, men till syvende och sist är det upp till var och en som lämnar hemmet att anpassa sig efter väderleken – det är halt, det är svårframkomligt och det tar längre tid att ta sig fram – vi har vinter i Sverige, ibland mer ibland mindre. Det kan ingen snöröjare i världen ändra på. Ta hand om er, kör försiktigt och glöm aldrig jobba säkert eller inte alls. Året slutade i katastrof med flera svåra olyckor där branschkollegor miste livet. 2024 kan bara bli bättre och det är allas vårt ansvar att se till att det blir så.

Text: Ann-Louise Larsson

Plus & Minus

Billigare bränsle. Räntesänkning.

Hatstormar i sociala medier.Dödsolyckorna i byggbranschen.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer