maskinentreprenoren logo

Krönika

Årets studenter behöver dig

Du bjussar väl på dig?..

Lästid:  0 min

article

Plus & Minus

Det är gratis att dela med sig av sin kunskap.

Årets studenter har gått halva sin gymnasietid med corona-restriktioner.

Du bjussar väl på dig?

För det är dags nu!

Vi ska tillsammans välkomna ”Generation Corona” ut i yrkes­livet och det kommer att kräva lite extra av oss alla.

Det damp ner ett brev i redaktionens brevlåda från Angelica Färkers. Hon är yrkeslärare vid bygg- och anläggningsprogrammet och tillika företagare inom anläggning. Hon är orolig över hur branschen kommer att ta emot de elever som i corona-tider kommer ut på praktikplatser och anställningar.

– Inga A-studenter lämnar våra utbildningar just nu, konstaterar hon bistert.

Branschen måste vara medveten om att det är extraordinära förhållanden som råder och att eleverna på landets praktiska utbildningar fått en helt annan undervisning än normalt. De elever som ska ut i arbetslivet nu har långt ifrån samma praktiska erfarenhet som tidigare kullar haft.

Inte så svårt att föreställa sig. Vem kan få rätta känslan för yrket om kunskapen hämtats från att se jobbet göras på en instruktionsvideo? Det där med handlag heter ju handlag av en anledning.

Arbetsplatsförlagd praktik har i corona-tider varit svårt att ordna i samma utsträckning som vanligt och den tid Angelicas anläggningselever kunnat vara fysiskt närvarande på skolan har så många moment som möjligt tryckts in på kortast tid. En korvstoppning som är långt ifrån optimal menar hon.

– Våra elever får helt enkelt inte en chans att lära sig yrket ordentligt!

Det är nu du kommer in i bilden.

För en mentor kan avgöra fram­tiden för dessa praktikanter och nybakade studenter. Samt i förlängningen vara en del av lösningen för en bransch som har ett ständigt underskott på nya utövare.

Runt om i landet ordnas handledar­utbildningar och kurser, det är bara att anmäla sig. Eller ta en minut och tänk tillbaka på hur det kändes den där första dagen som gröngöling på jobbet. En vänlig själ att luta sig mot är guld värd när allt känns som ett enda stort frågetecken.

När vi väl fått till rutinerna kring mentorskap är det enligt Angelica dags för nästa steg.

– Vi behöver lyfta anläggar­yrket. Vi ligger så långt efter jämfört med till exempel snickare och vvs-folk. Det måste till krav på lärlingsplatser redan i upphandlingarna, menar hon

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer