Krönika
Skämt på blodigt allvar
Publicerad: 2024-03-15
Lästid: 0 min
Publicerad: 2024-03-15
Lästid: 0 min
Jag skämtade ju bara!
Jo, tack tänker jag och knyter näven i fickan.
Känns det igen? Ord som flyger, men som inte vägts på någon guldvåg innan de lämnade avsändarmunnen. Som känns lite för hårda när de träffar mottagarörat.
Visst ska man kunna slänga käft med jobbarkompisarna, det gör livet – och jobbet – så mycket roligare och bättre. Men var går gränsen?
Lisa Ringblom är arbetslivsforskare vid Malmö universitet. Hon har intervjuat 20 gruvarbetare av båda könen, i Sverige är ju en av fem i gruvan faktiskt kvinna, och konstaterat att jargong är ett dubbelslipat svärd.
Skojandet bidrar självklart till god stämning, men har också en djupare betydelse för hur vi fungerar tillsammans. Intervjuerna visade att arbetsplatsjargongen blev ett sätt att binda gruppen samman och visa omsorg om kollegerna.
Men samtidigt kan skojandet också utesluta och nedvärdera. Studien visar att arbetsplatser med sexualiserad jargong riskerar att flytta gränserna för vad som ses som ett övertramp.
Då krävs det att man har en strategi för att klara sig. Att vara den personen som blir sur och ”inte tål ett skämt” kan vara helt fel. Istället valde flera av kvinnorna att helt enkelt bara sluta lyssna, eller rent fysiskt lämna platsen. Andra var starkare och valde istället att utmana situationen och ge en gliring tillbaka, vilket kunde ge en bonuseffekt med ökad status i gruppen.
Skämtande är en ”finlirspraktik” konstaterar Lisa Ringblom och när gränsen för det acceptabla är överskriden är svårt att bestämma. Avsändaren har helt klart betydelse för hur mottagaren uppfattar detta. En chef måste till exempel vakta tungan betydligt noggrannare än en i arbetslaget.
Men skämtande på arbetsplatsen är inget som går att förbjuda. Och ska inte förbjudas. Skämtandet fyller en viktig funktion för oss människor. För allt det här handlar ju om samspel. Att fungera i gruppen och att skapa en fungerande grupp.
Att Lisa Ringblom valde att studera just gruvmiljön är inte så konstigt. I utmanande, farliga, miljöer är gruppens funktion avgörande. Hård jargong, som fungerar sammanbindande för gruppen, kallas därför ofta för ”pit talk”. I gruvan testas sammanhållningen. För allas bästa.
Så: Har du hört den där om gräv-maskinisten som…?
Text: Sofia Barreng
Kvinnors villkor har nyligen uppmärksammats på internationella kvinnodagen.
Att internationella kvinnodagar fortfarande behövs.
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.