Bilbranschen har sedan flera år tillbaka en egen standard för hur underhåll, service och reparation av bilar med eldrift ska ske.
För andra mobila enheter med högvoltsystem – läs eldriven grävmaskin, krossverk eller liknande, har dock både lagstiftning och branschstandard saknats. Importörer, återförsäljare och verkstäder som arbetat med eldrivna arbetsmaskiner har istället fått lita sig till tillverkarens instruktioner eller sätta upp en egen standard. I november 2024 presenterade dock branschorganisationen Maskinleverantörerna, ML, en ny, branschspecifik standard.
– Den kommer egentligen i senaste laget, konstaterar ML:s vd Lina Tuvesson Hallman. I fjol såldes 82 eldrivna jordförflyttande maskiner i Sverige och lägger man till maskiner som till exempel eldrivna stationära krossar så finns det betydligt fler maskiner av den här typen i drift.
Behovet av en rekommendation för hur dessa potentiellt riskabla maskiner ska hanteras var alltså tydligt och för ett år sedan inledde ML arbetet med att ta fram branschens egen standard.
– Den viktigaste aspekten med den nya standarden är att man faktiskt måste förstå att det krävs utbildning för att göra underhåll, service och reparationer på eldrivna maskiner. Den nya standarden ska underlätta för verkstäder att se till att arbetsmiljön blir säker.
Någon lagstiftning för hur detta ska gå till finns nämligen inte. För fasta elektriska installationer finns ett väl definierat regelverk över vad som krävs vid utförandet av olika installationsarbeten. För elektriskt drivna mobila enheter saknas däremot regelverk.
Vad som gäller är istället arbetsmiljölagens tredje kapitel och tredje paragraf. Där står bland annat att arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs för att undgå risker i arbetet.
Eftersom eldrivna bilar funnits på marknaden längre än eldrivna entreprenadmaskiner har bilbranschen gått före och har sedan flera år tillbaka löst problemet genom att branschorganisationerna Bil Sweden, numera Mobility Sweden, Motorbranschens Riksförbund samt Sveriges fordonsverkstäders förening skapat en egen standard. När de första eldrivna entreprenadmaskinerna dök upp på den svenska marknaden var de olika aktörerna tvungna att ta fram sina egna metoder för hur arbetet ska gå till. Flera har fått stöd i detta av instruktioner från maskintillverkarna och många har dessutom tagit hjälp av bilbranschens rekommendationer.
Även den nya standarden som ML tagit fram tar stöd i bilbranschens standard.
– Vi hämtade mycket därifrån eftersom vi tyckte att den var bra framtagen, men naturligtvis har vi anpassat den för att passa vår bransch, konstaterar Lina Tuvesson Hallman.
Den nya standarden går att ladda ner från ML:s hemsida och består av ett dokument på 23 sidor. Här definieras tydligt vilka olika kompetenser som måste finnas i verkstaden när det rullar in en maskin med ett högvoltsystem i Spänningsklass B.
De olika kompetenserna, eller ansvarsgraderna, kallas roller och är fem stycken.
Rollen ”Informerad person” är en person som fått information om hur faror med elektricitet kan undvikas och kan arbeta på en plats där arbete på eldrivna maskiner sker. En ”Informerad tekniker” har fått utbildning för att på ett säkert sätt kunna utföra vissa typer av arbeten på en eldriven arbetsmaskin. ”Fackkunnig tekniker” är den person som utbildats för att utföra arbeten på den här typen av maskiner.
Till dessa tre första roller kommer sedan två till, ”Säkerhetsansvarig” och ”Arbetsledare”. Dessa två roller ska se till att det finns resurser och rutiner för att driva ett systematiskt elsäkerhetsarbete respektive tillse att den personal som arbetar på, eller vistas i närheten av, eldriven maskin inte utsätts för elektrisk fara.
– Vi har inlett ett arbete med att se över vad ska ingå i olika utbildningar och kurser för de olika kompetensnivåerna, berättar Lina Tuvesson Hallman och tillägger att flera utbildningsföretag redan har kurser att erbjuda.
– Standarden är att betrakta som en rekommendation och som stöd för de företag som inte har så mycket att luta sig emot från sin maskintillverkare. Om det är så att tillverkaren ställer andra maskinspecifika krav, så är det naturligtvis de som gäller.
För närvarande pågår arbete inom Svenska institutet för standarder, SIS, med att under 2025 ta fram en svensk standard för arbete på alla typer av eldrivna fordon omfattande allt från lastbilar och bilar till elsparkcyklar och båtar.
– Den kommer att bli väldigt övergripande och är inte tänkt att användas av en tekniker utan ska mer läsas som en lagtext, menar Lina Tuvesson Hallman. När den kommer kan det tänkas att vi anpassar vår standard till den.
Förutom arbetet inom SIS berättar Lina Tuvesson Hallman även att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar med att förtydliga vilka regelverk som gäller för hantering och transporter av batterier.
– Det är mycket på gång just nu och vi inom ML vill vara med i framkant så att vår bransch kan utvecklas på bästa sätt, konstaterar hon.