Staten gör årligen upphandlingar för miljardbelopp. Riksdagen har flera gånger poängterat att offentliga upphandlingar ska ta miljöhänsyn, och att Sverige ska vara ett föredöme på området. Riksrevisionen har därför granskat statens arbete med miljöhänsyn vid upphandling. Den övergripande slutsatsen är att många myndigheter saknar en tillräckligt välorganiserad inköpsprocess och tillräcklig miljökompetens för att arbeta effektivt med de frågorna.
– Myndigheternas engagemang har visserligen ökat, men det är fortfarande vanligt med brister i styrning, organisation, kompetens och uppföljning, säger riksrevisor Helena Lindberg.
För att kunna ta miljöhänsyn krävs ofta både bransch- och miljökompetens. Granskningen visar att närmare hälften av myndigheterna saknar tillräcklig kompetens i miljöfrågor, och att myndigheterna i otillräcklig utsträckning analyserar miljökonsekvenserna vid upphandlingar.
– I praktiken läggs ofta ansvaret för att ta miljöhänsyn på den enskilda upphandlaren och myndigheten blir då beroende av den personens intresse och ambitionsnivå. Det är för sårbart, säger Henrik Allansson, projektledare för granskningen.
Riksrevisionen konstaterar också att myndigheterna inte tillräckligt följer upp de miljökrav som ställts vid genomförda upphandlingar. Därmed finns det en risk att leverantörerna inte lever upp till de ställda miljökraven.
Riksrevisionen rekommenderar nu att regeringen vidtar åtgärder som leder till att rapporteringen om miljöhänsyn vid upphandling inom miljöledningssystemet förbättras, samt att ge Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att följa upp den nationella upphandlingsstrategin regelbundet.