maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stockholms stad testar eldriven hjullastare

Under tre månader kommer Stockholms stad att använda en eldriven Volvo L25 för både vinterunderhåll och sandupptagning. Testet startade i februari och pågår i stadsdelarna Hägersten-Älvsjö och Skärholmen.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article En elektrisk Volvo L25 används för snöröjning och senare också sandupptagning i stadsdelarna Hägersten-Älvsjö och Skärholmen som ett test inför framtiden av Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

Maskinen, som är utrustad med skopa och sopvals, kommer att testköras för att i första hand ge stadens trafikkontor en uppfattning om driftstid i vinterförhållanden inför framtida snöröjningsinsatser med plog.

Om ungefär en månad kommer den också att användas med i sandupptagningen på cykel- och gångbanor samt på körbanor och torg.

Stockholms stad har som klimatmål att vara fossilfria och klimatpositiva 2040, men redan 2030 ska organisationen vara fossilfri. Under 2022 fortsätter staden sitt tidigare inledda arbete för att främja fossilfrihet genom teknikutveckling, krav i upphandlingar och ökad samverkan med näringslivet.

I uppdraget ingår att genomföra tester med eldrivna arbetsmaskiner, verktyg och fordon för att utvärdera möjligheterna att skala upp i gatudriften.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer