maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stopp i gruvan kostade 250 miljoner

Bolidens produktion i Taragruvan i Irland har startat upp igen, men går inte för fullt. Kostnaden för stoppet beräknas till 250 miljoner kronor.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Tara är en underjordsgruva, 1000 meter djup, och anses vara Europas största när det gäller zink. Foto: Boliden

Tara i Irland anses vara Europas störta zinkgruva och förvärvades av Boliden 2004. Gruvan är underjordsgruva och har ett djup på 1 000 meter. Produktionen stoppades i november i år till följd av förhöjda vatteninflöden till gruvan. Det utökade vatteninflödet kom från en pilotborrning av ett ventilationsschakt, och pumparna klarade inte av mängderna.

Vattenflödet stoppades och produktionen har delvis kunnat återupptas .Den sammanlagda påverkan på rörelseresultatet i affärsområde Gruvor i fjärde kvartalet 2021 är preliminärt uppskattad till cirka 250 miljoner av Boliden. I beloppet ingår kostnader för att stoppa vatteninflödet och återställa kritisk gruvinfrastruktur, nedskrivningar av förstörda tillgångar samt intäktsbortfall från minskad produktion.

Produktionen kommer även att påverkas under det första halvåret 2022. Exakt hur mycket är ännu för tidigt att uppskatta.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer