maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stor besparing för både miljö och plånbok

740 ton koldioxid och 13 miljoner kronor. Så mycket har Veidekke och Stockholm Vatten och avfall lyckats spara i avloppstunnelprojektet mellan Bromma-Henriksdal.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Veidekke har tillsammans med Stockholms vatten och avfall lyckats spara stora mängder betong och 13 miljoner kronor. Foto: Veidekke

I projektet fanns två sträckor där det under projekteringsarbetet upptäcktes risker för större inläckage av vatten. Det bedömdes osäkert om konventionell bergdrift med förinjektering skulle räcka för att uppnå kraven på dessa två sträckor. Därför projekterades även en lösning med betonglining att ta till om konventionella metoder inte visade sig räcka till.

I upphandlingen valde Stockholm Vatten att lägga in betonglining som option till ordinarie arbeten. För att uppmuntra till att alla i projektet skulle jobba för att uppnå kraven utan att behöva liningen så beslutades att ett incitament skulle falla ut om arbetet utfördes så pass bra att lining inte behövs.

– Detta är ett utmärkt exempel på hur goda relationer i projekten kan skapa minskad klimatpåverkan samtidigt som kostnaden sänks. Alla i projektet – kund, projektör, entreprenör och leverantörer – har haft stort fokus på kvalitet och att få utförandet av injekteringen så bra som möjligt. Genom ett mycket bra och konstruktivt samarbete har sträckorna kunnat passeras utan behov av betonglining, säger Tomas Karlsson, arbetschef på Veidekke Anläggning Öst.

Utöver kostnadsbesparingen på 13 miljoner kronor uppnåddes även betydande klimatbesparing tack vare minskad åtgång av betong. Enligt beräkningar innebär det en besparing på uppemot 740 ton CO2.

 

 

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer