maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stor ökning av stulna anläggningsmaskiner

Under 2023 efterlystes 217 entreprenadmaskiner vilket är en ökning med 45 procent jämfört med 2022 då det efterlystes 150 maskiner. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Fredrik Lindstedt på Larmtjänst. Foto: ME

Larmtjänst flaggade redan under fjärde kvartalet 2022 att antalet efterlysningar av maskiner ökade, en ökning som sedan också fortsatte under 2023. Under 2023 efterlystes total 217 maskiner, vilket kan jämföras med 150 maskiner under 2022, vilket alltså blir en ökning med 45 procent.

Att stölder ökar beror oftast på att det finns en efterfrågan på marknaden. Tjuvarna som ofta är organiserade rekognoserar innan de slår till och har redan klart med transportlösningar och köpare. Larmstjänst menar att det förenklar för tjuvarna att anläggningsmaskiner är oregistrerade och svårare att spåra när det väl är stulna. Detta betyder också att mörkertalet är stort. Det är betydligt fler maskiner som stjäls än de som Larmtjänst har efterlyst.

- Det finns idag ingen registreringsskyldighet för maskiner som det finns för exempelvis personbilar. Av den anledningen är det svårare att hålla koll på godset och vi vet att det stjäls fler maskiner än det som syns i statistiken som efterlyst, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Att många maskiner är oregistrerade och saknar registreringsnummer gör det svårare att efterlysa dessa både nationellt och internationellt. Om maskinen inte finns i efterlysningsregistret försvåras även identifieringsarbetet vid ett eventuellt anträffande. Under 2023 anträffades enligt statistiken enbart 29 maskiner vilket innebär att 188 maskiner, 87 procent, fortfarande är borta.

De maskiner som har flest efterlysningar är grävmaskiner (72), hjullastare (61) och kompaktlastare (29).

Text: Micael Appelgren

Tips från Larmtjänst

- Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.

- Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.

- Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.

- Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.

- Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.

- Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer