maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Johan Klarin JKN Entreprenad - vinner Stora Infrapriset

Stora Infrapriset - som blivit allt mer prestigefullt har gått till Johan Klarin. Motiveringen lyder: Med medvetna satsningar inom teknik, utveckling och hållbarhet har Johan likt en racerförare tagit företaget från 0 till 90 miljoner kr på tio år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johan Klaring JKN Entreprenad Foto: Ryno quantz

I samband med att priset delades ut på torsdagens medlemsdag av Stora Infradagen byter Infrastipendiet namn till Stora Infrapriset. Genom detta vill man tydligare än tidigare markera kopplingen till Stora Infradagen där priset traditionsenligt delas ut. Priset delas från i år ut av det nyinrättade Framtidsforum som utvecklats ur den tidigare prisutdelaren, Norenska fonden.

Johan Klarin (JKN Entreprenad) är 38-åringen som på dispens började som maskinförare redan i 15 års ålder. Han gick fordon och anläggningsutbildning i gymnasiet men jobbade på all ledig tid för att kunna ha råd med sin karriär som roadracingförare. Men omkring 2010 lade han ned racingkarriären och satsade på företaget som har växt kraftig men alltid med en vinst. Hans verksamhetsområde var först lokalt omkring Kristianstad men har sakteligen växt och nu täcker östra Skåne, södra Småland och Blekinge. Han har en stor blandning av kunder allt från länsstyrelser, kommuner, VA-bolag och regionala byggbolag.

JKN Entreprenad AB har haft en stark tillväxt ända sedan starten och gått från 0 till över 90 MSEK mellan 2010–2021 med vinst hela vägen. Företaget har satsat hårt på att lägga mer egna anbud och har därför förstärkt kompetensen rörande kalkylering. Johan skulle gärna vilja att företaget växer mer, men det är svårt att hitta medarbetare. JKN Entreprenad AB har idag ca 50 anställda.

Såhär sa Johan Klarin innan priset i en intervju på Maskinentreprenörernas hemsida me.se:

Infrastipendiet handlar ju om att lyfta unga maskinentreprenörer som kan vara förebilder i branschen. Har du själv haft någon förebild?

– Jag är ju uppväxt i branschen och har träffat många företagare och maskinister. En förebild är Sven Astell i Malmö som hade en entreprenadfirma på den gamla goda tiden. De var duktiga och driftiga och byggde mycket. Firman Entreprenad AB E & G Jönsson är en annan förebild.

Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en framgångsrik företagare?

– Jag blir ju aldrig nöjd, jag söker nya utmaningar konstant. Att se möjligheter och att vara positiv är fruktansvärt viktigt. Jag har svårt att säga nej också, det kan vara ett bekymmer. En gång har jag sagt nej till ett jobb, och då sov jag inte den natten!

Vad hoppas du att dina anställda tänker om dig som chef?

– Att jag är en bra chef, rättvis och tydlig. Alla kan inte vara nöjda, men jag får bra feedback.

Har du någon favoritmaskin?

– Ska jag hoppa in och köra i en kvart så är bandtraktor fruktansvärt roligt. Man kan skapa saker, skapa mycket och rätt snabbt. Grävmaskinen också, den har man kört hela livet.

Hur skulle du reagera om du vann? Är du den skrytsamma eller blygsamma typen?

– Jag har alltid sagt att jag är världsmästare, och det har jag fått äta upp hela livet! Man blir ju mer ödmjuk med åren. I sådana sammanhang, när man står på scenen, då tar man det nog lite lugnt tror jag. Sedan när man hunnit smälta det blir man kanske lite tuffare hemma.

JKN Entreprenad bildades år 2009 av Johan Klarin Nilsson, och ombildades till aktiebolag året efter.

Idag utför vi entreprenader och transporter mot offerter. Vi hyr ut grävmaskiner, hjullastare, bandschaktare, dumper, och lastbil med förare samt anläggningsarbetare. Utmärkande för företaget är våra medarbetare, duktiga och självständiga, förare och anläggare med kompletterande kompetens och erfarenhet.

Vårt motto är att vi löser allt, stort som smått. Detta gör vi med våra nya, rena och moderna maskiner och vår trevliga personal. Till fördel har vi även en stor vagnpark med en rad olika maskiner.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer