Krönika
Storlekens betydelse i branschens teknik-race
Publicerad: 2023-12-15
Lästid: 0 min
Publicerad: 2023-12-15
Lästid: 0 min
På så många områden i livet spelar storleken roll. Och det är verkligen sant när det gäller dagens stora förändringar som sker inom hela bygg- och anläggningsindustrin.
En Case-leverantör i Texas som jag personligen känner väl sa till mig när vi träffades sist i somras att ”Vi står inför en förändring i branschen som motsvarar när grävmaskiner gick från lin-grävare till hydraulik”. En intressant och rimlig jämförelse.
I vårt konsultföretag Abcg pratar vi ofta med våra kunder om "The Triple Technology Challenge" i branschen. Det handlar om tre områden som maskintillverkarna tillsammans med sina distributörer står inför att hantera. Vi pratar om automation och uppkoppling, alternativa bränslen, och nya affärsmodeller.
De stora tillverkarna av originalutrustning (OEM) har omfattande resurser och stordriftsfördelar för att de ska kunna investera i alla dessa teknologiområden samtidigt, utan negativ inverkan på deras befintliga produktportfölj. De har också ett återförsäljarnät som kan stötta den nya teknologin som kommer ut på marknaden.
Att utveckla helt ny teknik internt är dyrt för de mindre OEM-tillverkarna och de tvingas vanligtvis fatta avvägningsbeslut och är beroende av leverantörer för komponenter och teknologier. De kunde förstås bara ignorera den nya tekniken, men det är nästan säkert att de kommer till dinosauriestatus en bit på vägen. Så att göra ingenting är inte heller ett alternativ.
Så vad göra åt detta?
Ett naturligt nästa steg är ytterligare en specialisering hos leverantörerna mot speciella kundsegment och användarområden. Alla kan inte tillhandahålla allt. Bland annat på grund av kostnader och behovet av support på produkterna när de är i drift. En utveckling som blir positiv ur kundens synvinkel då man kommer att se mer skräddarsydda lösningar.
I tidigare krönikor har jag tagit upp det som gäller med den pågående elektrifieringen av maskinerna. Detta medför en förändrad kostnadsbild för entreprenören och hens förmåga att upprätthålla lönsamhet på projekten. Här behövs ny infrastruktur och andra affärsmodeller för att det ska fungera.
Dessa förändringar kommer leda till (vilket vi redan ser) en trend där framförallt de mindre och medelstora tillverkarna kommer att arbeta mer med partnerskap för att hålla sina lösningar konkurrenskraftiga.
Storleken har betydelse, men de mindre tillverkarna kan arbeta med partnerskap och specialiseringar som gör dem intressanta och konkurrenskraftiga.
Text: Carl Gustaf Göransson
Känslan när man kommer upp efter vinterbadet (undertecknad har provat på detta under hösten/vintern för första gången i livet).
Den värld vi just nu lever i med oro och mycket lidande för många. Vi alla behöver bidraga så att så många som möjligt kan få det bättre snart.
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.