maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Större vindkraftverk kräver nya typer av bergsförankringar

Projektet Prowind ska ta fram en ny lösning för bergsförankring av allt större vindkraftverk. En stark drivkraft i projektet är att möjliggöra en reducering av de koldioxidutsläpp som uppkommer vid förankring av landbaserade vindkraftverk.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I ett nytt projekt finansierat av Energimyndigheten ska nya förankringssätt för större vindkraftverk arbetas fram. Foto: Proplate

Målen för PROWIND-projektet är att ta fram ett helt nytt koncept för bergförankringen som ger högre tillförlitlighet och längre livslängd på fundamenten, liksom att minska riskerna genom hela konstruktionsprocessen. Projektet kommer arbeta med nya material och designlösningar som ligger utanför dagens praxis.

Idén till konceptet kommer från användningen av höghållfasta stag, också kallade dragstänger. Stagen används för att hålla samman och garantera stabiliteten i konstruktioner såsom lyftkranar, broar och större byggnader. Proplate, som är en av de ledande deltagarna i projektet, har tack vare lång erfarenhet och hög kompetens inom plasmaskärning och bearbetning av specialstål, utvecklat denna typ av komponenter till sin främsta produkt.

De nya, specialutvecklade stagen till bergsfundament kommer att tillverkas av SSAB:s höghållfasta stål STRENX. SSAB:s deltagande i projektet garanterar dessutom framtida tillgång till höghållfast HYBRIT-stål, vilken innebär en stor minskning av koldioxidutsläpp vid förankring av vindkraftverk.

PROWIND-konsortiet består av nio företag med stor erfarenhet från branschen och som samtliga ser fram emot att använda sig av resultaten från projektet inom sin egen verksamhet; Veidekke, Proplate, SSAB, Swecem, Rabbalshede Kraft, MBCC GROUP, Besab, SR Energy, och TensionCAM.

– Vi på Veidekke har varit med i vindkraftsbranschen i många år och ser positivt på kommande vindkraftsmarknad. Vi tror på att samverkan och involvering är bästa sättet att lösa utmaningar och jag ser personligen framemot att tillsammans med RISE och andra aktörer utveckla tekniken för att bli effektivare och hållbara som bransch, säger Peter Svenningsson, regionchef på Veidekke Anläggning SydMitt.

– PROWIND kommer att innebära stora fördelar för den långsiktiga utvecklingen av hela värdekedjan när det handlar om förankring av vindkraftverk i berggrund. Det är ett mycket omfattande projekt, som kombinerar numerisk analys, experimentell utvärdering och fullskalig implementering liksom strukturell hälsoövervakning, allt för att minska osäkerheter i design av fundamenten, säger Natalie Williams Portal, Senior Projektledare på RISE.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer