maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Storsatsning på självkörande maskiner i Aitik

Boliden satsar över 200 miljoner på ett autonomt gruvtruckssystem, Komatsu Frontrunner, som omfattar elva gruvtruckar i Aitik.

Foto: Boliden

Lästid

0 min
Boliden satsar över 200 miljoner på självkörande gruvtruckar.
Boliden satsar över 200 miljoner på självkörande gruvtruckar.
Dela

Introduktionen av ett autonomt gruvtruckssystem i Aitik är den första systemutrullningen i EU.

–  Automatisering av gruvtruckar i Aitik säkerställer att gruvan kommer att förbli världens mest produktiva koppargruva, samtidigt som den fortsätter att leverera koppar med branschledande klimatprestanda, säger Stefan Romedahl, direktör för Boliden Gruvor, i ett pressmeddelande. 

Transportbehovet i Aitik ökar med gruvans storlek och djup. Automatisering av truckflottan kommer att öka produktiviteten och resursutnyttjandet för att möta ökade transportkrav i gruvan samtidigt som världsledande kostnadsmässig konkurrenskraft säkerställs

Förutom de tekniska aspekterna kommer projektet att omfatta fördjupad utbildning av gruvpersonal, både för nuvarande och nya roller. Med introduktionen av automatisering förväntas en mer attraktiv och säker arbetsmiljö. Maskinerna ska vara i drift 2024.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer