maskinentreprenoren logo

Störst löneskillnader för ingenjörer i byggbranschen

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att de genomsnittliga lönerna för kvinnliga civilingenjörer i branschen ligger knappt 20 procent under männens.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Lönen för kvinnliga ingenjörer i byggbranschen ligger ungefär 20 procent under männens. Foto: Unsplash.com

Löneskillnaderna mellan könen för ingenjörer är störst i byggbranschen. Det visar en ny rapport från Sveriges ingenjörer. De genomsnittliga lönerna för kvinnliga civilingenjörer i branschen ligger knappt 20 procent under männens.

– Det är både beklämmande och förvånade att en bransch som verkligen behöver attrahera ingenjörer med olika kompetenser betalar sina kvinnliga medarbetare så pass mycket lägre löner. Det är något som borde ligga i arbetsgivarnas intressen att styra upp, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

En möjlig förklaring till de stora skillnaderna är att män oftare har högre positioner som därmed ger en högre lön. Men även när befattning och ansvar är mer lika återfinns kvinnor i den lägre delen lönespannet. Samtidigt som branschen har stora rekryteringsbehov av teknisk spetskompetens för att klara klimatomställning och fortsatt digitalisering.

– Varför ska man som kvinnlig ingenjör välja att söka sig till ett företag där ens kompetens inte värderas, när det finns andra som betalar bättre? Konkurrensen om attraktiva medarbetare kommer att hårdna när fler arbetsgivare erbjuder möjligheten att arbeta på distans. Det är upp till bevis om inte byggbranschen ska gå miste om duktig arbetskraft, säger Ulrika Lindstrand.

Rapporten har kartlagt skillnaden mellan kvinnliga och manliga ingenjörs löner. Underlaget bygger på lönestatistik från totalt 72 000 yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

För ingenjörer med anställning inom byggbranschen ser skillnaderna ut så här:

Civilingenjörer:

Kvinnor, avtalsområde bygg: 51 800 kronor

Män, avtalsområde bygg: 63 900 kronor

Högskoleingenjörer:

Kvinnor, avtalsområde bygg: 42 200 kronor

Män, avtalsområde bygg 47 900 kronor

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer