maskinentreprenoren logo

Norsk anläggningsjätte i konkurs

Norska Agder-gruppen samt två dotterbolag har försatts i konkurs under veckan. Agder-gruppen var en av Norges största aktörer inom anläggningsbranschen, med uthyrning och försäljning av maskiner med en omsättning på runt två miljarder norska kronor under förra året.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Agdergruppen representerar bland annat XCMG i Sverige. Nu har det norska miljardbolaget gått i konkurs. Foto: XCMG

Agder-gruppen har även verksamhet i Sverige med en anläggning i Kungsängen, Stockholm och presenterade en satsning på kinesiska XCMG på Entreprenad Live i höstas. Agdergruppen representerar även Wacker Neuson och Epiroc.

Koncernen omsatte runt två miljarder förra året och sysselsatte 220 anställda på 13 platser i Norge och Sverige. Konkursen berör moderbolaget Agder Gruppen samt dotterbolagen Agder Anleggsenter och Agder Rental. Enligt NRK och flera andra norska medier har Agdergruppen runt 2,5 miljarder i skulder.

I ett pressmeddelande från i onsdags uppger ledningen att de först för en kort tid sedan fått kännedom om bolagets finansiella situation. De uppger att anledningen till konkursen är att Agder-gruppen har vuxit snabbt samtidigt som räntorna stigit, marknaden försvagats i kombination med stora avvikelser i hanteringen av finansiella åtaganden, vilket har lett till en snabb försämring av bolagets förmåga att sköta sina löpande åtaganden.

Agdergruppen skulle ha deltagit i mässan Vei & Anlegg i Lillestrøm under veckan en hoppade av i sista sekund och montern gapade tom.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer