maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stort anläggningsjobb till Svevia

Ska dra fram vägar i skog och mark för nöd­vändiga transporter.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Svevia kammar hem sitt tredje stora jobb för vindkraftsindustrin. Foto: WPD Scandinavia AB

Svevia bygger 16 kilometer väg och anlägger marken när den nya vindkraftparken Stöllsäterberget ska uppföras på gränsen mellan Torsby och Malung-Sälens kommun. Installering av vindkraftverken planeras utföras under 2023.

Svevias uppdrag handlar om att utföra det anläggningsarbete som behövs inför montering och installation av vindkraftparken.

– När en vindkraftpark ska bli verklighet är det oftast vägarna som byggs först. När de är på plats kan arbetsmaskiner, utrustning och vindkraftverkens torn och turbindelar transporteras fram till parken, berättar Tobias Olsson, Svevia.

Det är Svevias tredje uppdrag på kort tid som handlar om att bana väg för fossilfri energi genom att förbereda och anlägga vägar och fundament till nya vindkraftparker. De två tidigare uppdragen ligger vid Stor-Skälsjön utanför Sundsvall (cirka 430 miljoner kronor) och vid Klev-berget i Ånge (cirka 250 miljoner kronor).

– Vi röjer undan skog och stenblock som ligger i vägen, schaktar och anlägger en vägkonstruktion med bergmaterial i olika fraktioner som skapar en stabil väg. Jämfört med en vanlig landsväg kan dock bredden på en väg som ska dras till en vindkraftpark variera. Om vägen svänger kan den behöva breddas rejält för att de långa transporterna med vindkraftverkens blad och torndelar ska få tillräckligt stor svängradie.

Svevias uppdrag för vägar och kranplaner pågår under 2022. Kontraktet är värt cirka 50 miljoner kronor. Den planerade vindkraftsparken på Stöllsäterberget planeras att installeras år 2023. Uppdragsgivare är bolaget WPD Scandinavia AB.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer