maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stort fjärrvärmejobb i Malmö på ingång

Eon investerar drygt 68 miljoner kronor i Malmös fjärrvärmenät. En ny tillbyggnad ansluter Bunkeflostrand, Annestad och Gottorp – som för närvarande till stor del värms av gas.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Etapp 2 och 3 ska byggas mellan 2025 och 2029. Ett flertal kunder har redan tecknat föravtal och vill konvertera från gas till fjärrvärme. Foto: Apelöga

– Det nya fjärrvärmenätet möjliggör konvertering från gas till fjärrvärme, som både är billigare och mera miljövänligt än gas, säger Michel Thomas, chef för hållbara energilösningar på Eon.

Eon storsatsar på att bygga ut fjärrvärmenätet i Malmö. Fram till 2029 ska Bunkeflostrand, Annestad och Gottorp anslutas. Utbyggnaden innebär att fjärrvärmenätet ska korsa Malmö yttre ringväg söderut efter Kalkbrottgatan mot Bunkeflostrand, Annestad och Gottorp, för att nå de södra delarna av Malmö. Utbyggnaden är indelad i tre etapper, där den första påbörjas i juni för att avslutas i juni nästa år.

Etapp 2 och 3 ska byggas mellan 2025 och 2029. Ett flertal kunder har redan tecknat föravtal och vill konvertera från gas till fjärrvärme.

– Oron över energisituationen i Europa har förändrat konsumenternas beteende. E.ON har sett nio raka månader med stora elbesparingar hos våra fastighetskunder och vi räknar med ett stort intresse för att ansluta sig till det nya fjärrvärmenätet, säger Michel Thomas.

Efter första etappens färdigställande ska fjärrvärmenätet nå söder om Gottorpsvägen och passera de planerade etapperna, vilka i huvudsak omfattar nyetableringsområden för bostäder. Samtliga byggnader som ligger längs den nya sträckningen ska kunna konvertera eller nyansluta till fjärrvärme.

– I etapp 1 räknar vi med att ansluta mellan 20 och 25 flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och hyresrätter, samt skolorna i området. Etapp 2 omfattar fjärrvärmeförsörjning av ett nyetableringsområde i Norra Bunkeflostrand med 1 000 bostäder och i Gottorp med 550 bostäder. Etapp 3 omfattar fjärrvärmeförsörjning av 240 nya bostäder, säger Michel Thomas.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer