maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stort sug efter personal i byggbranschen

Efterfrågan på arbetskraft når den högsta sommarprognosen någonsin i byggbranschen. Svenska arbetsgivare i branschen rapporterar en sysselsättningstrend på +30 procent för det tredje kvartalet 2022. Detta enligt Manpower groups Arbetsmarknadsbarometer. Det är den högsta sommarprognosen i mätningens 19-åriga historia.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article De svenska bemanningsföretagen inom byggbranschen bekräftar trycket. Det är absolut en väldigt stor efterfrågan på kompetent personal just nu. Foto: Ryno Quantz

– Den starka efterfrågan på arbetskraft håller i sig trots hög inflation och krig i vårt närområde. Det är såklart positivt för de som söker jobb, men arbetsgivare inom byggbranschen bör också vara medvetna om att det kan bli ännu svårare att rekrytera rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för Manpower group Sverige.

Mätningen utfördes under perioden 1–29 april, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation finns med i undersökningen. Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser.

De svenska bemanningsföretagen inom byggbranschen bekräftar trycket. Det är absolut en väldigt stor efterfrågan på kompetent personal just nu.

Tommy Mattsson, som är delägare och ansvarig för byggbranschen på bemanningsföretaget EAAB.

- Det är mer än vanligt, vi har alla våra ute på jobb nu, och kommer någon tillbaka så är det i princip ut igen. Det hör jag från våra andra kollegor också.

Manpowers analys:

– Arbetsmarknaden visar just nu en stor rörlighet, med en stabil trend av att fler jobb skapas över tid. De arbetsgivare som vill rekrytera i byggbranschen bör erbjuda en arbetsplats med bra förmåner och trygga anställningar, säger Mikael Jansson.

Samtliga regioner lämnar positiva prognoser, men jämfört med föregående kvartal ser mellersta Sverige en skarp nedgång i sysselsättningsprognosen på -37 procentenheter. De starkaste prognoserna kommer från Stockholm- och Uppsalaregionen samt Skåne och Blekinge, på +30 respektive +29 procent.

Text:

Om sysselsättningstrenden

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2022 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 41 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan ett flertal (40 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +27 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +25 procent.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer