maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Stort uppdrag får GE Maskintjänst att investera eldrivet

GE Maskintjänst i Gällivare har fått sitt största uppdrag någonsin gällande last- och transporttjänster åt Boliden. För uppdraget investerade företaget i en eldriven grävmaskin på drygt 250 ton.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article GE Maskintjänst är Bolidens första entreprenör som valt att satsa på eldrift. Nu hoppas de att fler ska följa efter. Foto: GE Maskintjänst

De stora mängderna som ska lastas och transporteras kräver rejäla maskiner, vi såg behovet av en ny maskin och eftersom omställning till fossilfria drivmedel är helt avgörande för att nå klimatmålen 2030 fattade vi beslutet att välja en eldriven sådan. Det är en jätteinvestering för oss som kräver mycket, men vi är också helt säkra på att det är rätt väg att gå för att pusha oss själva och branschen i rätt riktning, berättar Jon Sandin, entreprenadchef GE Maskintjänst. 

Boliden Minerals ställer miljökrav på sina entreprenörer, men har ännu varken haft krav på eldrivna maskiner eller någon entreprenör som satsat på eldrift. GE Maskintjänst har som ambition att leverera bortom de obligatoriska utsläppskraven och har gjort den stora investeringen i en eldriven Komatsu PC3000 och hoppas nu att fler ska följa efter.

De enorma skillnaderna visar ju hur viktigt det är att jobba aktivt med att utmana och förändra våra invanda arbetssätt. Vi ser detta som startskottet på att kunna erbjuda alternativa lösningar inom uppdrag som rör hela vår verksamhet och hoppas inspirera beställare men också våra konkurrenter. Att sträva mot hållbara lösningar finns i vårt företags DNA, vi kommer alltid välja grönt där det är möjligt, men om efterfrågan är tillräckligt stor i alla led får vi mer flyt, i rätt riktning, säger Jon Sandin.

GE Maskintjänst är ett familjeföretag grundat 1955 som levererar maskin- och entreprenadtjänster över hela Norrbotten. Verksamheten består nu även av borrning, maskinmekanik, hydraulik och vindkraft. Företaget sysselsätter i dagsläget runt 220 personer.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer