Om parterna inte kommer överens läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Varslet innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad, även dessa börjar gälla den 25 maj.
Kommunal kräver att lägstlönerna i avtalen höjs i enlighet med märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år. Kommunal menar att lägstlöner i enlighet med märket är en principiellt viktig fråga och att Gröna arbetsgivare skulle få en särställning på svensk arbetsmarknad om de som enda arbetsgivarorganisation skulle få ett undantag från märket.
Gröna arbetsgivare har inte samma bild, utan tycker att förhandlingsprocessen varit dålig och att man nu i lugn och ro inväntar medling.
- Vi upplever att vi hade kommit en bra bit på väg, men att Kommunal backade helt i fredags, och plötslig stod på samma ställe som när vi startade. Verkar inte riktigt som man förstår hur vår bransch fungerar och hur avräkningarna ska se ut för att det ska bli rätt procent till slut, säger Örjan Lenard, som är förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.
- En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Konflikten handlar om märket och att Gröna arbetsgivare inte vill höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är oacceptabelt. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.
Berörda yrkesgrupper som Kommunal organiserar är bland annat trädgårdsarbetare, anläggningsarbetare och fordonsförare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.