maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Svensk byggbransch rasar mest i Europa

Euroconstruct som brukar anses vara Europas säkraste marknadsanalytiker för byggbranschen räknar med att byggbranschen nu saktar in rejält 2023, stannar upp helt 2024 och får styrfart först 2025. Tuffast tapp är det i Sverige och Finland.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Euroconstruct som brukar anses vara Europas säkraste marknadsanalytiker för byggbranschen räknar med att byggbranschen nu saktar Foto: Ryno Quantz

Euroconstruct är ett nätverk av självständiga byggmarknadsanalytiker över hela Europa. 19 olika länder är representerade. När de nu slår ihop sina analyser visar siffrorna att tillväxten för Europas byggbransch landar på 0,2 procent nästa år. Men noll 2024. Återhämtningen beräknas dyka upp först 2025.

Marknaderna i Europa ser lite olika ut och förutsättningarna skiljer sig också. Men över lag är det framför allt bostadsmarknaderna som nu viker när kundkretsen helt enkelt väljer att avvakta när priserna skenar. Kontorsbyggnader följer i stort samma mönster.

Anläggningsjobben totalt i Europa tuffar dock på ganska bra. Tyvärr är det inte fallet i Sverige där det nu pekar neråt i antal byggstarter (Byggfakta), och vissa större projekt som ligger i Trafikverkets portfölj kommer inte i gång i någon större omfattning 2023 (enligt Byggföretagen).

Landet som gått bäst är lite överraskande Italien, och där menar Euroconstruct att det i stor del handlar om EU-finansierade projekt som bär byggkonjunkturen. Sämst är marknaden i Storbritannien som redan bromsat in. Totalt är det åtta länder, enligt Euroconstruct som inte får någon fart 2023. Analysen visar att byggbranschen i Sverige och Finland tappa mest procentuellt. Dessa siffror har rapporterats in till Euroconstructs samarbetspartner i Sverige som är Prognoscentret.

- När vi ser på svensk byggbransch och jämför den med flera andra europeiska länder måste vi ta med i bilden att Sverige klarade pandemin mycket bättre än många andra länder som stängde ner då, dessutom klarade vi finanskrisen (2008) bättre. Så när vi nu tappar mest i procent i Europa så är det från höga nivåer, säger Ludvig Uggla, som är marknadsanalytiker på Prognoscentret.

Prognoscentret grundades i Norge 1978 och etablerade 1991 ett dotterbolag i Sverige och sysselsätter cirka 45 personer. Bland företagets medarbetare finns ekonomer, psykologer, samhällsplanerare, ingenjörer och IT-specialister representerade.

Byggföretagen har också nyligen kommit med sin konjunkturrapport. Den kan sammanfattas så här: Nedgången 2023 blir totalt 10 procent, spår Byggföretagens ekonomer. Mest minska nybyggnad av bostäder och fritidshus. Anläggningsbyggandet minskar med 2 procent. Sysselsättningen minskar med 3,5 procent.

Både Byggföretagen och Prognoscentret konstaterar att nedgången för svensk byggmarknad blir ganska kraftig nästa år, och in i 2024. Men båda är också noga med att påpeka att det är långt ifrån en så kraftig nedgång som branschen genomlevde på 90-talet.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer