maskinentreprenoren logo

Landet runt

Svensk uppfinning som gör tre maskiners jobb


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Att klippa kanterna längs med motorvägarna är både farligt och resurskrävande. Med en maskin som arbetar i dikeskanten på rätt sida om vägräcket krävs inga TMA-fordon och trafiken påverkas inte heller. Det blir både säkrare, billigare och smidigare. 

Maskintillverkaren EMTW i Halmstad står nu beredda att gå ut på marknaden med sin MTV, Multi terrain vechicle, som är ett sexhjuligt fordon med två klippaggregat som för egen maskin kan ta sig över vägräckena. De sex hjulen behövs för att fordonet inte ska tippa när det klättrar. En patenterad cylinder med hjulupphängning och stötdämpning lyfter varje hjul på maskinen, medan ett gyro ser till att föraren alltid sitter rakt i hytten, oavsett lutning på marken. 

– En MTV kan ersätta upp till tio fordon, inräknat TMA. En normal kantklippning kan kräva sju traktorer och tre TMA-fordon. Med förarbrist och bränsle som är rekorddyrt blir det här snart en investering som tjänas in, säger Oscar Jonasson, vd på EMTW. 

För att ännu snabbare tjäna in investeringen kan maskinen utrustas med snöplog och kör då lika effektivt som vilket konventionellt fordon som helst. Med enbart kantklippning uppger Oscar att maskinen kan tjänas in på två år. 

Den första prototypen byggdes 2014. Sedan har ytterligare tre maskiner tillverkats och företaget visade för första gången upp en CE-märkt maskin redo att tas i bruk på Entreprenad Live i höstas. 

– Det var många som kom fram och var nyfikna, säger Oscar Jonasson, som nu har börjat skissa på en eldriven variant av den multifunktionella maskinen.

Text:

EMTW Production AB:

Grundades år 2014 entreprenören och uppfinnaren Arne Henriksson. 

Under åren har företaget tagit två patent som gäller både i Sverige och internationellt. 

Antalet medarbetare är idag åtta varav fyra ingenjörer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer