maskinentreprenoren logo

Svenska kraftnät får ge material till Ukraina

Svenska kraftnät har hittat material i beredskapslagret som kan ges bort till Ukraina utan att påverka den svenska elförsörjningen. Nu har regeringen gett sitt godkännande - ett krav för att få ge bort statlig egendom.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Energi- och näringsminister Ebba Busch och hennes kollegor i regeringen har sagt ja till att Svenska kraftnät donerar material till Ukraina som behövs för landets energiförsörjning.

– Ryssland använder vintern och kylan som vapen mot den civila befolkningen och försöker slå ut det ukrainska elsystemet. Tidigare har regeringen gett ett stödpaket inriktat på luftvärn, som stärker Ukrainas förmåga att försvara sig mot angrepp mot exempelvis energisystemet. Stödet från Svenska kraftnät bidrar till återuppbyggnad av elsystemet. Tillsammans ger dessa stöd ett skydd för samhället, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Under hösten har energisystemen i Ukraina varit hårt utsatta för förstörelse vid ryska anfall. Det finns ett stort behov av material för att reparera systemen och förse befolkningen med energi. Det finns flera aktörer i energibranschen i Sverige som tittar på sådant som tidigare kasserats när saker ska bytas ut, och som nu funderar på om det skulle kunna vara till nytta i Ukraina, däribland Svenska kraftnät som kommit fram till att det finns material i beredskapslagret som skulle kunna undvaras utan att det påverkar den svenska elberedskapen. Därför lämnades en hemställan till regeringen, som nu gett sitt godkännande. Det krävs ett godkännande från regeringen för att få ge bort statlig egendom.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer